Gorillabébik viszontagságai

Vágólapra másolva!
Négy fokozottan védett gorillabébi viszontagságos útja kavarta fel a főemlősökért aggódó tudományos világot és a közvéleményt. Az elhelyezési vitában megszólalt a világhírű szakember, Jane Goodall is.
Vágólapra másolva!

A "tajpeji négy" néven ismert állatokat Nigériából csempészték ki és Dél Afrikán keresztül utaztatták malajziai céljuk felé. Most széles körben arról folyik heves vita, hogy vajon hol célszerűbb elhelyezni az állatokat: a pretoriai állatkertben, vagy eredeti élőhelyükhöz közeli gorillarezervátumban, Közép-Afrikában. Az eset a dél-afrikai Mail and Guardian riportja nyomán vált ismertté. A lap az elmúlt év júniusában tudósított arról, hogy a négy gorillát a johannesburgi repülőtérről anélkül vitték ki, hogy a helyi hatóságok akár egyetlen kérdést is feltettek volna, noha a szállítási engedély hamis volt.

A "tajpeji négy" fokozottan veszélyeztetett, nyugati síkvidéki gorilla, amelyből mindössze 200-250 példány van a világon. Az állatokat elragadták a családjaiktól, melyeket föltehetőleg elpusztítottak a rablás során, majd egy nigériai állatkertbe csempésztek. Innen adták el aztán őket Malajziába, a tajpeji állatkertbe mondván, hogy a gorillák egy fogságba esett állatok felnevelését szolgáló nigériai intézményből származnak. A főemlősökkel foglalkozó tudósok (primatológusok) riasztása és a sajtóban megjelenő írások miatt a malajziai hatóságok elkobozták a tajpeji állatkertből a gorillákat. Az ország környezetvédelmi minisztere ugyanakkor arról nyilatkozott, hogy félrevezették az import engedély kiadása kapcsán. Az eset cselekvésre késztette a nigériai kormányt is. Nemrégiben esküdtszéket állított fel a körülmények kivizsgálására, egyben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a veszélyeztetett állatokkal való tiltott kereskedelem rossz hírbe hozza az országot.

Az elhelyezési vitában megszólalt a világhírű primatológus, Jane Goodall is. Szerinte a 3-5 éves korú állatoknak egy közép-afrikai gorilla rezervátumban lenne a legjobb helyük, ahol félvad körülmények között élhetnének és esélyük lenne arra, hogy fajtársaikhoz csatlakozzanak.