Nemzetközi matekverseny: kiemelkedő magyar siker

Vágólapra másolva!
Kiemelkedő magyar siker született az Egyetemi Hallgatók 10. Nemzetközi Matematikaversenyén.
Vágólapra másolva!

Idén Kolozsváron rendezték az egyetemi hallgatók 10. Nemzetközi Matematikaversenyét, melyen - általában helyi válogatóversenyek alapján - 3 földrész 20 országának 54 egyeteméről összesen 185 diák vett részt. A legjobbaknak kiosztott összesen 5 Kiemelt Első Díj (Grand First Prize) közül hármat magyar diák nyert el: Gyenes Zoltán és Zábrádi Gergely, akik az ELTE matematikus szakos hallgatói; Terpai Tamás, szintén az ELTE matematikus szakos hallgatója, de miután az idei évet - a három évvel ezelőtti verseny megnyerésével elnyert ösztöndíjjal - Londonban töltötte, ezért idén ő a University College London-t képviselte.

A harminckét Első Díjas diák között is volt öt magyar diák: Németh András és Rácz Balázs a Budapesti Műszaki Egyetemről, Csikvári Péter és Harangi Viktor az ELTE-ről, valamint Varjú Péter Szegedről.

Emellett Ambrus Gergely (Szeged) és Zsbán Ambrus (BME) Második Díjat, Horváth Illés (BME) és Kevei Péter (Szeged) pedig Harmadik Díjat nyertek.

A diákok és a csapatvezetők közel egy hetet töltöttek Kolozsvárott. Maga a verseny két napos volt: mindkét napra 6 feladat jutott, amiket 5 óra alatt kellett befejezni. A kiemelt első díjhoz összesen legalább 11 feladatot kellett megoldani. Ez a teljesítmény a három magyar diák mellett még a Fehérorosz Állami Egyetem két diákjának - Ivan Loszevnak és Alexandr Usnicsnak - sikerült, akik holtversenyben abszolút első helyen végeztek.

A BME csapatát Prőhle Péter, a szegedieket Röst Gergely, az ELTE-seket pedig Keleti Tamás vezette. Az ELTE csapatának válogatásában, valamint a nemzetközi zsűriben részt vett Kós Géza is. Az ELTE csapatának részvételét jelentős mértékben támogatta az Oktatási
Minisztérium.