Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ízelítő a Delta július 27-i adásából

Vágólapra másolva!
Intelligens csirkékről és a plazmaállapotban rejlő lehetőségekről a Delta műsorában.
Vágólapra másolva!

Ne féljünk a pókoktól!

Minden harmadik ember undorodik a pókoktól, közülük sokan egyenesen rettegnek tőlük. A fóbiásoknál ráadásul megfigyelték: sokkal gyakrabban gondolják, hogy pókot látnak, mint az a valóságban megtörténik. A félelmet a legtöbb esetben nem indokolják rossz élmények sem. Német pszichológusok a pókfóbia okait és kialakulási mechanizmusát kutatták, s tapasztalataik szerint a félelem többtényezős probléma: a test és az értelem egyaránt felelős érte. Egy dolog biztos csak: a pók nem tehet semmiről.

A tyúkeszű csirkék gyorsan tanulnak

Forrás: Delta

Sok kicsi számítógép sokra megy

A szuperszámítógépek teljesítményével felérő számítógép-fürtöt építettek össze magyar fizikusok egyszerű PC-kből. A rendszer tizedannyiba kerül, mint az óriásgépek, s további előnye, hogy a feladatoknak megfelelően rugalmasan továbbfejleszthető. A rendszerbe kapcsolt PC-k hatásos együttműködését biztosító szoftver kifejlesztéséért az ELTE Elméleti Fizika Tanszékén dolgozó kutatócsoportnak a Computerworld Honors keretében a Számítástechnika Új Hősei díjat adományozták.

Napkohó a Földön

A rendkívül magas hőmérsékleten előálló különleges halmazállapot, a plazmaállapot általános az űrben, de a Földön is megfigyelhetjük, például a villámokban vagy a láng magjában. A plazma rendkívül nagy energiáját már néhány helyen az ipar is hasznosítja, például fémek megmunkálásakor. A plazmatechnika legnagyobb eredménye azonban az energiatermelésben várható, ha sikerül tartósan is előidézni a Napban lejátszódó fúziós folyamatokat. Az óriási kísérleti reaktor, az ITER építése már elkezdődött, nemzetközi összefogással.

Delta

mtv, július 27. vasárnap, 12:40

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről