Téves csecsemőhalálozási adatok

Vágólapra másolva!
Kilenc, a volt Szovjetunió területén található, illetve kelet-európai országban a csecsemőhalálozási esetek száma sokkal magasabb annál, mint amit a hivatalos adatok mutatnak - derült ki az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF beszámolójából. A szervezet kritikus helyzetről beszél a térségben.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]Az UNICEF a hivatalos statisztikák mögött rejlő valóságot kívánta felderíteni, amikor a szervezet firenzei kutatóközpontjának munkatársai személyesen kerestek föl családokat a térség különböző országaiban. A felmérés szerint a statisztikákban olvasható és a valós állapot között jelentős különbség mutatkozott a következő országokban: Grúzia, Örményország, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tadzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán és Románia.

Az eltérés nagysága a másfélszerestől - Románia és Üzbegisztán esetében - a négyszeresig (Azerbajdzsán) terjed, ami annyit tesz, hogy míg Romániában másfélszer, Azerbajdzsánban négyszer annyi csecsemő hal meg, mint amit az ország hivatalos statisztikái mutatnak.

"Az ilyenfajta pontatlan és félrevezető statisztikai adatok rendkívül károsak, mert a hatóságok és egészségügyi intézmények számára alaptalan elégedettségre adnak okot, a szülők és civil szervezetek pedig, információ híján a sötétben tapogatóznak" - nyilatkozta Carol Bellamy, az UNICEF igazgatója.

A jelentés a rendkívül nagy eltérés okát többek közt abban látja, hogy a felsorolt országok nem a nemzetközileg elfogadott szabályok szerint definiálják az élveszületés fogalmát. Így például a Szovjetunió idején bevett módon azokat a koraszülött csecsemőket, akik a születésüket követő hét napon belül elhaláloztak, nem jegyezték fel az élveszülöttek közt. A kórházak a bírságoktól tartva sokszor nem jelentik be a csecsemő elhalálozást, és az is megfigyelhető, hogy a családok - a különböző járulékterhek miatt - nem jelentik be az újszülöttet.

A UNICEF felhívta a kilenc említett országot, csatlakozzanak az élveszületés meghatározásának az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által felállított gyakorlatához, nyújtsanak magasabb szintű képzést az egészségügyi alkalmazottaknak, és hozzanak ösztönző intézkedéseket annak érdekében, hogy a családok megfelelően bejelentsék újszülöttjeiket.

A csecsemőhalálozási rátát széles körben alkalmazzák egy terület, régió jólétének felbecsülésére, illetve annak meghatározására, milyen problémákra kell súlyt fektetni a régió egészségügyi ellátásában. A ráta adott 12 hónapos időszakban ezer élveszületett csecsemőre jutó és az azonos időszakban elhunyt egyéves kor alatti élveszületett csecsemők aránya.