Rák: 48 gén azonosítása az áttétképződésben

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók 48 olyan gént, illetve fehérjét azonosítottak, amelyek szerepet játszhatnak a tumorsejtek áttételeződésében. Egy részük a vérből is kimutatható, így új diagnosztikai eljárás alapját képezhetik.
Vágólapra másolva!

A daganatos betegségek igen jó eredménnyel gyógyíthatók, ha időben észlelik őket - vagyis ha az elsődleges (primer) daganat még nem adott áttéteket. Az áttétek úgy alakulnak ki, hogy az elsődleges daganatokból elvándorló tumorsejtek a keringéssel eljutnak a szervezet más helyeire - először általában a környéki (regionális) nyirokcsomókba, majd egészen távoli szervekbe is -, ott megtapadnak, és új kolóniákat alapítanak. Ekkor már sokkal nehezebb kezelni a betegséget - a daganatos halálozások kb. 90%-a az áttétek miatt történik.

Az amerikai rákkutatók szövetségének országos találkozóján a Howard Hughes Medical Institute kutatói arról számoltak be, hogy sikerült számos, az áttétképzésben szerepet játszó gén, illetve a róluk készült fehérje nyomaira bukkanniuk a vérben és a szövetekben. A mintákat olyan páciensektől vették, akik különféle típusú áttétes rákban (emlő, prosztata, melanoma) haltak meg.

A genomika alapjairól a Mindentudás Egyetemén/mindentudasegyeteme/falus/20030609falus.htmlGéntechnológia a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/tudomany/termeszettudomany/muszaki_tudomany/gyartastechnologia/biologiai_technologia/gentechnologia,_klonozas/

A genomikai módszerekkel folytatott vizsgálatok során - az emberi tumorsejteket kísérleti állatokba oltva - 48 olyan gént azonosítottak, amelyek megváltozott aktivitása, azaz a róluk készült fehérjék szintjének megváltozása segítheti a tumorsejtek terjedést, azaz az áttétek kialakulását.

Ezek egyike a rákkutatás egyik régi célpontja, az MMP-1 jelzésű enzim, (mátrix-metalloproteináz), amelyet a tumorsejtek arra használnak, hogy kitörjenek a sejteket összetartó fehérjehálózatból. A kutatások során az MMP-1 szintje magasnak mutatkozott az áttételes emlőrákban szenvedő páciensek szérumában. Ugyanígy az interleukin-11 nevű anyagé is, amelyet a tumorsejtek a csontállomány szétroncsolására használhatnak, hogy helyet csináljanak saját szaporodásukhoz.

A kutatók véleménye szerint ezeknek az anyagoknak a kimutatása az áttétképződés korai detektálását teszi lehetővé, azaz eredményeik új diagnosztikus eljárásokat alapozhatnak meg.