Két lépés előre, másfél hátra - a WWF Magyarország bírálja az EU agrárreformját

Vágólapra másolva!
A WWF Magyarország bírálja az Európai Unió Közös Agrárpolitikájáról (CAP) június 26-án, csütörtök reggel Luxembourgban született egyezséget. A természetvédelmi szervezet szerint a közös agrárpolitika elfogadott reformjából kiderül, az agrárminiszterek nem tartják fontosnak, hogy az európai mezőgazdaság környezeti szempontból fenntartható legyen.
Vágólapra másolva!

Hiába hívja reformtáncba Franz Fischler, az unió mezőgazdasági biztosa a minisztereket, azok képtelenek egyszerre fél lépésnél többre a megújhodás irányába, bár egy-két csatát a környezet is nyert: valamivel több forrás jut agrár-környezetvédelemre, és a környezetvédelmi előírások betartása a támogatások megszerzésének alapfeltétele lett. A folyamat mégis érthetetlenül lassú - hívta fel a figyelmet Figeczky Gábor, a WWF Magyarország mezőgazdasági és vidékfejlesztési programvezetője.

A szakember szerint az Európai Tanács mostani megállapodása jelentős visszalépést jelent a Európai Bizottság eredetileg előterjesztett elképzeléséhez képest. Az ugyanis még tartalmazta azokat az intézkedéseket, amelyek a CAP irányelveiben hangoztatott fenntarthatóság gyakorlati megvalósításához szükségeltetnének.

A WWF főként a következőket kifogásolja a mostani megállapodásban:

- a vidékfejlesztési források csak csekély mértékben bővültek,

- nehezen foganatosítható a támogatások alapjául szolgáló környezetvédelmi előírások betartatása,

- a támogatások és a termelés szétválasztására vonatkozó rendelkezés nem kellően kidolgozott, nem előzte meg annak a gazdálkodókra, a környezetre és a fejlődő országokra gyakorolt hatását elemző vizsgálat.

Ez az agrárpolitika továbbra sem tud majd olyan kihívásokkal szembenézni, amelyeket a csatlakozás, a környezetvédelem, az élelmiszerbiztonság és általában a fenntartható fejlődés megfogalmaz - figyelmeztetnek a környezetvédők. A végeredmény világos: a CAP valódi megreformálásához a tagállamoknak néhány éven belül újra le kell ülniük a tárgyalóasztalhoz, akkor már hazánk minisztere is köztük lesz.