A helyzet egyelőre nem olyan drámai, mint az Egyesült Államokban, ahol a lakosság több mint fele szenved a súlyfölöslegtől, de úgy tűnik, hogy a franciák ebben sem akarnak lemaradni a tengerentúli vetélytársaktól. A jelenlegi adatok szerint ma Franciaországban a népesség 41,9 százaléka kövér, vagy betegesen elhízott, míg 1997-ben még csak 36,7 százalék számított annak.
Az új vizsgálat az okokat kutatva arra a megállapításra jut, hogy a korábban fantáziadús salátáikért, könnyű konyhájukért, törékeny megjelenésükért irigyelt franciák újabban egyre több zsíros vagy agyoncukrozott ételt fogyasztanak, s ezenközben távol tartják magukat a sportolás örömeitől. Nem csoda, ha az elhízottság, amely hat évvel ezelőtt a lakosság 8,2 százalékát jellemezte, ma már 11,3 százalékos szintű. A még nem elhízott, csupán többletkilókkal rendelkezők tábora az 1997-es 28,5-ről 30,3 százalékra nőtt, a betegesen kövérek aránya 0,3-ról 0,9-re kúszott fel.
A párizsi Georges-Pompidou kórház sebészei az utóbbi években 500 életveszélyesen elhízott betegen hajtottak végre gyomorszűkítő operációt. Ennek lényege, hogy a páciens gyomrát egy gyűrűvel kisebb űrtartalmúra igazítják, hogy megakadályozzák a fölösleges mértékű táplálékbevitelt.
A francia kórház orvosai egy amerikai szaklapban közzétett tanulmányban számoltak be eredményeikről. Ezzel az eljárással a betegek 80 százalékának két év alatt sikerült súlyfölöslege 50 százalékától megszabadulnia. A nem ennyire szélsőséges esetekben viszont még mindig ésszerűbb és egyszerűbb a nehéz ételektől való tartózkodás, a francia saláták bőséges fogyasztása és a sportolás - mutatnak rá a szakértők.