Új frontok a csontritkulás ellen

Vágólapra másolva!
Kínzó gerincfájdalom, egyre nehezülő mozgás, kiszámíthatatlan csonttörések. Mit lehet tenni ellene?
Vágólapra másolva!

Ezek a panaszok jellemzőek a csontritkulásra, amelyben minden harmadik nő és minden ötödik férfi szenved.

A betegség kialakulásának oka a csont élettani folyamataiban bekövetkezett változás: a fiatal, egészséges csontban ugyanis egyensúlyban van a csontépítő- (oszteoblasztok) és a csontfaló sejtek (oszteoklasztok) működése. A múló évek anyagcsere- és hormonális változásai megbontják az egyensúlyt, s az uralkodó szerep a csontfalóknak jut. Bár a tüneteket lehet enyhíteni, a kórt gyógyítani, azaz a csontot "újraépíteni" mindeddig nem sikerült.

A csontépítő sejtekkel kapcsolatban nemrégiben új felfedezést tettek. A csontépítő sejtek nem csupán építik a csontot, hanem a csontlebontó sejtek működését is szabályozzák. Felfedezték, hogy a csontépítő sejtek két olyan anyagot termelnek, amelyek a citokinek családjába tartoznak. A citokinek olyan vegyületek, amelyek a sejtek egymás közötti kommunikációjában vesznek részt. E kétféle anyag úgy hat, mint a "gáz" és a "fék", azaz egyik serkentő, a másik gátló hatású molekula.

A témához kapcsolódó filmet június 15-én (vasárnap) láthatják a Delta 12.40-kor kezdődő adásában, további információkkal.