A majomhimlőt kedvencként tartott prérikutyák terjesztik az USA-ban

Vágólapra másolva!
Negyvennyolcra emelkedett azok száma, akiket az eddig ismeretlen majomhimlő vírus fertőzött meg - 20 esetet vizsgálnak az egyesült államokbeli Wisconsin, 23-at Indiana és 5-öt Illinois államban.
Vágólapra másolva!

A járványügyi hatóság közlése szerint a betegséget nagy valószínűséggel a társas prérikutyák terjesztik, amelyekre a vírus egy az országba került gambiai óriás patkányról kerülhetett át egy chicagói kisállat-kereskedésben. Valamennyi megfertőződött ember kapcsolatba került olyan prérikutyákkal, amelyeket a legújabb divathóbort miatt tartanak a kisállat-kereskedők. A majmok között pusztító betegséget Nyugat-és Közép-Afrikában mókusok terjesztik.

A The New York Times június 9-i, hétfői száma a himlő kevésbé halálos "kisöccsének" nevezi a vírusos betegséget. Az úgynevezett majomhimlő tünetei: láz, fejfájás, száraz köhögés, megduzzadt nyirokmirigyek, erőteljes verejtékezés és hidegrázás. A lappangási idő elteltével gennyes-hólyagos kiütések jelennek meg a bőrön, amelyek felfakadnak, és a himlőhöz illetve a bárányhimlőhöz hasonló hegeket hagynak maguk után.

A szövetségi járványügyi központ a hét végén közzé tette a betegség leírását, mivel az eseteket kezelő orvosok először himlőre, illetve bárányhimlőre gyanakodtak. A hatóságok erőfeszítéseket tesznek, hogy megelőzzék a járvány kialakulását, illetve megakadályozzák meghonosodását az Egyesült Államokban. Felszólították azokat, akik prérikutyát vásároltak, hogy az állatokat semmi esetre se engedjék szabadon, és értesítsék az illetékes hatóságokat. A társas prérikutya (Cynomys ludovicianus) Amerikában őshonos, üreget ásó, egymással füttyjellel kommunikáló mókusféle.

A Nyugat- és Közép-Afrikában honos majomhimlő az emberekre is veszélyes, az ottani táplálkozási és egészségügyi viszonyok között az esetek átlag 1-10 százaléka bizonyul halálosnak. A hatvanas évekre világszerte felszámolt himlő esetében ez az arány 30 százalék volt.

A majomhimlő csak egyike azoknak a betegségeknek, amelyek újabban jelentek meg az Egyesült Államokban. Új járvány a szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi láz, amely 1999-ben ütötte fel a fejét az Egyesült Államokban.