Kánikulát hoz Medárd is

Vágólapra másolva!
Egy hónap sem telt el a május eleji különleges kánikulai napok óta, még tart az iskola, és máris nyakig állunk a melegben. Normális ez?
Vágólapra másolva!

Az idei május az átlagnál melegebb időt hozott, a hónap elején rekordok is dőltek. Csupán kétszer két-három napos hűvös periódusunk volt, 14-15-e és 21-22-e körül. A június eddig eltelt napjaiban jóval az ilyenkor megszokott értékek felett alakult a hőmérséklet, sőt Medárd napján is kánikula várható.

Hazánk a nedves kontinentális éghajlati övbe tartozik, melynek közismerten egyik jellemzője a júniusi csapadékmaximum. Az elmúlt három évben azonban igen csapadékszegény, meglehetősen forró júniusban volt részünk, hamar megérkezett a nyár. Annak eldöntésére, hogy ez mennyire tekinthető az időjárás valamilyen "megbolondulásának", érdemes visszatekinteni az elmúlt évtizedekre.

Bizonyára mindenki emlékszik azokra a nyarakra, ahol a június igazi előszezonnal köszöntött be, sokszor hűvös, szeles, esős időt okozva, amit alátámaszt az előbb leírt tény is, miszerint a térségünkben ez a legcsapadékosabb hónap. Igen ám, de aki ezek után bizonyítottnak látja a mostani napok kirívóságát, nem veszi figyelembe azt a tényt, hogy egy adott éghajlatról a sokéves átlagok nem mondanak el mindent, elsimítják az egyes évek között fennálló nagy különbségeket. Ha megnézzük az elmúlt évtizedek magyar csapadékadatait, rögtön észrevehetjük a nagy ingadozást.

Különösen, ha a júniusokat hasonlítjuk össze. Tízévenként 2-3 kiugróan csapadékos, és ugyanennyi száraz évet találunk, míg a maradék 4-5 évben az átlag körül mozog a csapadék.

A Medárd napi népi megfigyelés pontosan ezt az ingadozást írja le, természetesen egy kicsit leegyszerűsített formában.

Mindezek mellett természetesen extrém időről van szó, melynek korán sincs vége. A Közép-Európa felett a magasban felépült stabil nyomási képződmény, az úgynevezett meleg-gerinc még napokig áthatolhatatlan falat képez a nyugati frontok előtt, így a következő egy hét is a nyaralóké.

ICI Interaktív Meteorológia