SARS: öt helyett húsz százalékos halálozás

Vágólapra másolva!
Az első részletes hongkongi elemzések kimutatták, hogy a súlyos akut légúti szindrómában megbetegedettek közül jóval többen halnak meg, mint azt korábban hitték.
Vágólapra másolva!

Forrás: EPAAz Egészségügyi Világszervezet (WHO) a SARS-vírustól megbetegedettek elhalálozási arányát korábban 5%-osra becsülte. Az első, statisztikailag értelmezhető számú, 1425 eset alapján készült tanulmány azonban ennél jóval magasabb, 20%-os elhalálozási arányt mutatott ki. Ez annyit tesz, hogy minden ötödik SARS-betegnél a vírus halált okoz. A tanulmány elkészítésében közreműködő Roy Anderson professzor, a londoni Imperial College szakembere úgy véli, az új információk alapján rendkívül fontos, hogy a vírus továbbterjedésének elkerülése érdekében a lehető leghamarabb észleljék és kezeljék az újabb eseteket.

A WHO SARS-híreihttp://www.who.int/csr/sars/en/

Megfigyelések szerint a tünetek átlagosan a fertőzést követő hatodik napon jelentkeznek, ám a hongkongiak átlagosan csak a tünetek jelentkezését követő 3-5. napon keresik fel a kórházat. Ez a késlekedés lehet a magyarázat arra, miért terjedhet ilyen gyorsan a vírus Hongkongban. Ez a néhány nap a járványt tekintve kulcsfontosságú, hiszen a beteg ezekben a napokban ontja magából a kórokozót - magyarázza Anderson professzor.

Egyes szakemberek attól tartanak, hogy mivel az elhalálozási arány 15%-kal magasabbnak bizonyult, a vírus máris a korábbinál halálosabb mutációkat hozhatott létre. Mások szerint az új eredmény csak annyit jelent, hogy a WHO korábban alábecsülte a vírus pusztítását.

A tanulmány másik jelentős adata - mint korábban hírt adtunk róla -, hogy az idősebbek számára a SARS jelentős mértékben nagyobb veszélyeket hordoz. A hatvan év fölöttiek körében az elhalálozási arány meghaladja a 40%-ot, míg az ennél fiatalabbak esetében 13%.