Ízelítő a Delta április 27-i adásából

Vágólapra másolva!
Neves nagyar feltalálókról, a génterápiáról, az elektronikus futball-bíróról, és az új,  biometrikus arcazonosítóról a Deltában április 27-én 12.45-kor az mtv1-en. A műsor ismétlése másnap 9.05-kor az m2-n tekinthető meg.
Vágólapra másolva!

Magyar feltalálók:

A Szellemi Tulajdon Világnapja (április 26.) alkalmából elmúlt korok jeles magyar feltalálóit idézzük. A műsor vendége lesz Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke, akitől megtudhatjuk, mely tudományágakban legsikeresebbek ma kutatóink, továbbá azt is, miért van szükség a szellemi tulajdon védelmére.

Vendégségben egy londoni genetikus professzornál:

Forrás: ORIGOA Delta forgatócsoportja Londonban tájékozódott a génterápia ígéreteiről és veszélyeiről. Adrian Thrasher professzor, a Great Ormond Street Hospital vezető kutatója szerint körülbelül 20 évre van szükség ahhoz, hogy a génterápiát széles körben, számos betegség gyógyítására alkalmazni lehessen.

Vége a focivilág vérremenő vitáinak:

Forrás: ORIGOKi ne látta volna már, amikor egy focimeccs kérdéses jelenetét sokadszor visszajátszva sem lehet eldönteni biztosan, lesen volt-e a játékos, túl ért-e a gólvonalon a labda. A probléma megoldására egy német intézetben elektronikus futball-bírót fejlesztettek ki. Parányi jeladó kerül a labdába és a játékosok lábszárvédőjébe, amely vitathatatlanul jelzi a kétes helyzetekben.

Az ujjlenyomat után itt az arclenyomat:

Az egypetéjű ikreket is teljes biztonsággal különbözteti meg a biometrikus arcazonosító, amely számítógépes elemzéssel a legkisebb, szemmel láthatatlan különbségeket is felfedi. A feltalálók - egy izraeli ikerpár - ötletét a biztonsági beléptető rendszerekben kamatoztathatják.