Még mindig habzik a Rába

Vágólapra másolva!
A laboratóriumi vizsgálatok eredményei egyelőre nem mutattak ki olyan szennyezést a Rába Szentgotthárd és Körmend közötti szakaszán, amely a folyón tapasztalható habosodást okozhatná - jelentette ki Hompasz Gyula, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség vezetője.
Vágólapra másolva!

Közlése szerint a felügyelőség szakemberei folyamatosan méréseket és teszteket végeznek a folyószakasz vízminőségének ellenőrzésére, a vizsgálatba biológus szakértőt is bevontak, de eddig semmiféle aggodalomra okot adó eredményre nem jutottak.

Elmondása szerint a biológiai tesztek - algákkal és apró, vízben élő állatokkal végzett kísérletek - eredményeit a jövő hét elejére várják.

Hompasz Gyula hozzátette: a habosodás lehet a tavasszal beinduló algásodás kísérőjelensége is, ez pedig szavai szerint természetes biológiai eredetű folyamat és nem környezetszennyezés. A környezetvédelmi felügyelőség laboratóriumában elvégzett vizsgálat 37-féle összetevőre terjed ki. A felügyelőség vezetője elmondta, hogy felvették a kapcsolatot osztrák kollégáikkal, akik szintén méréseket végeznek a Rába osztrák határ menti szakaszán, főleg egy bőrgyár és egy textilüzem környékén.

Az osztrák vizsgálati eredmények egyelőre még nem születtek meg. Németh Csaba, az Őrségi Nemzeti Park osztályvezetője azt erősítette meg, hogy természetvédelmi őreik eddig semmiféle halpusztulást, vagy az élővilágot érintő károsodást nem tapasztaltak.

Labritz Béla, a Szentgotthárdi Önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnöke elmondta: egy évvel ezelőtt egy helyi horgászegyesület - melynek ő az elnöke - saját költségén elvégeztetett egy biológiai laboratóriumi vizsgálatot egy Szentgotthárdhoz közeli textil üzem kifolyójánál.

"Akkor a vízmintába helyezett apró állatok, rákok néhány órán belül elpusztultak, a szennyezés tehát egyértelmű volt." Véleménye szerint a szakembereknek most a Rábán keletkezett hab összetételét kellene végre megvizsgálniuk, nem pedig a habzás helyétől ötszáz méterre vízmintát venni. A sárgás- piszkosfehér hab már Nicken, a duzzasztógátnál is megjelent.