Elkészült a gyorsteszt a SARS vírusára

Vágólapra másolva!
Egy német cég tesztje két óra alatt képes megerősíteni a vírus jelenlétét, amely az új beszámolók szerint "igen fertőző és virulens". Elkészült a vírus első teljes genetikai térképe is.
Vágólapra másolva!

Az atípusos tüdőgyulladás (súlyos akut légúti szindróma, SARS) eddig világszerte mintegy 3100 személyt fertőzött meg, s 144 halálos áldozatot követelt. A betegek nagyobb részében megtalálták a koronavírusok családjának egy új törzsét, amely - valószínűleg más kórokozókkal együtt - felelős lehet a betegség kialakulásáért.

Világszerte komoly erőfeszítések folynak az új vírus megbízható és gyors kimutatására, azaz a fertőzés diagnosztizálására. Egy német biotechnológiai cég kedden jelentette be egy új gyorsteszt elkészítését.

Az Artus cég tesztje két óra alatt képes megerősíteni a vírus jelenlétét, míg a hagyományos, antitestekre alapuló eljárások több mint 10 napot vesznek igénybe. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) üdvözli, hogy magáncégek is bekapcsolódtak a járvány elleni küzdelembe - a német cég tesztje ugyanis a BBC szerint szabadon hozzáférhető.

Eközben a Hong Kong University kutatóinak cikkében - amely a British Medical Journal c. orvosi szaklap online változatában jelent meg - az olvasható, hogy a betegségért felelős kórokozó "igen fertőző és virulens".

Jó hír viszont, hogy kanadai kutatók az elmúlt hét végén publikálták a vírus első teljes genetikai térképét, amely kiindulópont lehet az ellenszer megtalálásához.