Ízelítő a Delta április 13-i adásából

Vágólapra másolva!
Veszélyesek-e a támadó szkuák? Szabadalmaztatható-e a szöcskék lába, vagy a gekkók tapadókorongja? Hogyan lehet "kihallgatni" a perlekedő pingvineket?
Vágólapra másolva!

Forrás: deltaFilmes fortélyok az Antarktiszon:
Miért harapdálták össze búvároperatőrünket a medvefókák? Veszélyesek-e a támadó szkuák? Hogyan lehet "kihallgatni" a perlekedő pingvineket? - A természetfilmezés trükkjeit a legilletékesebbek, az antarktiszi filmes expedíció tagjai mutatják be.

A Delta stúdió vendége Fiar Sándor - az Antarktiszt megjárt műsorvezetőnk mellett - Tóth Zsolt Marcell rendező-operatőr, Molnár Attila Dávid búvároperatőr és Nemes Veronika, aki környezetgazdász létére a hangrögzítés fortélyait is kitanulta.

A természet mintájára:
Forrás: deltaSzabadalmaztatható-e a szöcskék lába, vagy a gekkók tapadókorongja? A természet ötletei nyilván nem, de a hasonló megoldásokkal kísérletező ember alkotását minden bizonnyal érdemes levédeni.

Néhány éven belül elkészülhetnek az olyan tökéletes ragasztók, amelyek - a tükrön korzózó légy, vagy a plafonon sétáló gyík mintájára - tökéletesen rögzítenek, de pillanat alatt oldhatják is a kötést. A rovar-lábak tapadásának titkait a Max Plank Intézet kutatói fürkészik, Stuttgartban.

Virtuális laboratóriumok a Műszaki Egyetemen
Nemcsak az oktatást segíti a Műszaki Egyetem Elektronikai Technológia Tanszékén kialakított virtuális laboratórium. Az elektronikai berendezések "lelkével", azaz a kisáramú jelfeldolgozó áramkörök tökéletesítésével foglalkozó kutatók ki is próbálják itt előbb a számítógépen, majd a valós gyakorlatban: sikerült-e még parányibb, még gyorsabb áramköröket tervezni és készíteni a mikrolézeres megmunkálással.

mtv, április 13., 12:35