D-vitamin szükséges az anyatej mellé

Vágólapra másolva!
Az anyatejen táplált csecsemőknek D-vitamin kiegészítőkre van szükségük ahhoz, hogy elkerüljék a csontlágyulás, az angolkór (rachitis) tüneteit. Ennek oka, hogy a napoztatás a babákra nézve egyre veszélyesebb forrása a D-vitaminnak, az anyatej viszont nem tartalmazza a szükséges mennyiséget - figyelmeztetnek amerikai orvosok.
Vágólapra másolva!

A D-vitamin hiányában kialakuló angolkór során a csontok alacsony kalcium- és a foszfortartalmuk miatt puhák, hajlékonyak lesznek, a lábszárak elgörbülnek. A betegség ezen kívül légzési rendellenességet és szívelégtelenséget okozhat. Jóllehet a betegség leginkább háborús időkben gyakori, s a fejlett államokban már csak elvétve találkozunk az angolkór nyomait magán viselő, hajlott lábú emberekkel, a D-vitamin újra és újra a figyelem középpontjába kerül. Az amerikai gyermekgyógyászati akadémia (American Academy of Pediatrics) számára a napokban kiadott állásfoglalás, melyet egy amerikai szakértői csoport készített és a Pediatrics című folyóiratban jelent meg, arra hívja föl a figyelmet, hogy az USA-ban az elmúlt években nőtt az angolkóros esetek száma.

Anyatej, tápszer, naptej

Az anyatej számos jótékony tápanyagot tartalmaz, ám D-vitamin tartalma nem éri el a csecsemő számára szükséges napi 200 NE-nyi (nemzetközi egységnyi) mennyiséget. A kontinentális éghajlaton tavasztól őszig annyi napfény éri a nagyobb gyerekek és felnőttek bőrét, hogy D-vitamin ellátottságuk elegendő, ám a fejlődő gyermekek D-vitamin szükséglete ennél jóval magasabb. A napoztatás normális esetben fokozná a D-vitamin termelést, s ezért a vitamin első számú forrásának számít, ám a napozószerek használata, illetve a városi levegő szennyezettsége a vitamintermelés ellen hat - figyelmeztetnek az orvosok.

Csecsemők és vitaminokhttp://www.babaszoba.hu/topics/articles?aid=252

"A csecsemők számára az ideális D-vitamin forrás a napsütés. A gond az, hogy manapság az orvos nem ajánlhatja jó szívvel a babák napoztatását, az elmúlt években ugyanis - feltehetőleg az ózonréteg elvékonyodása miatt - rohamosan nőtt a bőrrák kialakulásának kockázata" - mondta dr. Lawrence Gartner, a University of Chicago professzora, az állásfoglalás egyik társszerzője.

Az Amerikában kapható babatápszerek tartalmaznak D-vitamint, ám a csupán anyatejhez jutó csecsemőknek D-vitamin tartalmú táplálék kiegészítőre van szükségük - hívja föl a figyelmet dr. Gartner.

Hazai helyzet

Hazánkban egyedül a Linolac tápszer tartalmaz D-vitamint, ezért a szülők gyakran adnak gyermeküknek vitaminkészítményeket, amelyek szintén tartalmaznak D-vitamint. A túlzott mennyiség azonban e vitamin esetén káros hatásokkal járhat, ezért a párhuzamos D-vitamin adagolás elkerülésére kifejezett figyelmet kell fordítani. Alacsony súllyal született csecsemőknek kéthetes kortól a 4000 g testsúly elérésig napi 1000-1500 NE D3-vitamint adnak, 4000 g felett napi 400 NE az ajánlott adag. A szükséges D-vitamin mennyiséget azonban számos faktor befolyásolja, ezért beállítását minden esetben a háziorvosnak, védőnőnek kell megállapítania.

A D-vitaminnak ezeken felül még egy forrása van: a kvarclámpa fénye szintén a napsugarakéval megegyező hullámhosszúságú sugarakat tartalmaz.