Vágólapra másolva!
A szövetségesek napok óta bombázzák Szaddám Husszein bagdadi palotáját, s csak találgatások hangzanak el, vajon az iraki diktátor a városban van-e még. Mindeközben egy német mérnök a napokban arról számolt be, hogy húsz évvel ezelőtt mintegy 2000 négyzetméteres földalatti erődítményét tervezett Szaddámnak.
Vágólapra másolva!

Karl Bernd Esser cége internetes oldalán azt állítja, hogy 1982-ben az iraki vezetéstől megrendelést kapott egy 1800 m2 alapterületű földalatti bunker megépítésére. A bagdadi Husszein-palota alatt elterülő gigantikus légópince ugyan 66 millió USA dollárba került, ám építtetőjének bizonnyal megérte az árát: a pince 1991-ben, az öbölháború légitámadásai idején sértetlen maradt.

A Sheltex honlapjahttp://sheltex.de/sheltex/7_referenzen.htmSzaddám bunkere mint referenciamunka...

Esser cége, a Sheltex internetes oldalán állítása szerint hiteles képanyaggal illusztrálja Bagdadban kivitelezett munkáját: az egyik fotón a parancsnoki terem, a továbbiakon az elnöki háló, a szellőztető-rendszer egy része, illetve egy biztonsági ajtó látható. Esser a német ZDF televíziós csatornán leadott interjújában az építmény további részleteiről is beszámolt. Állítása szerint a pincét három méter vastag fal védi, amely 300 Celsius-fokig ellenáll a hőségnek, s egy atombomba közvetlen robbanásától eltekintve bármilyen erősségű ütés, lökés, robbanás után is sértetlen marad. A pincéből két földalatti folyosó vezet ki a Tigris-folyóhoz.

Esser a kérdésekre elmondta, nem érez szégyent vagy megbánást amiatt, hogy Szaddám Husszeinnek tervezett ilyen épületet. "A bunker nem fog megölni meg egyetlen embert sem. Mindössze biztonságot nyújt a NATO-szabványok szerint. Bombabiztos." Tény, hogy 1982-ben Szaddámot a Nyugat még korántsem tekintette a világ első számú közellenségének. Mi több, akkor benne látták az iráni fundamentalista rezsim ellenlábasát.

Esser cége honlapján hirdeti: a világ bármely részén vállalja földalatti bunkerek, erődítmények tervezését, szállítását és felépítését, s az egyetlen cégként mindezt igény szerint a NATO, az USA, Németország által diktált, illetve a svéd és a svájci szabványoknak megfelelően teszi. A honlap példaként bemutat egy 400 m2-es, kétszintes óvóhelyet, amely 60-90 ember befogadására alkalmas. A minta-bunker kiállja egy hagyományos 250 kilogrammos bomba robbanását, s a benne levőket megvédi az esetleges nukleáris, vegyi vagy biológiai támadásoktól - olvasható a képmagyarázatban. A terv tartalmazza a szellőztető berendezést, a víz- és áramgenerátort, a kiszolgáló és lakóhelyiségeket - egy konyhát, egy étkezőt, WC-ket és zuhanyzófülkéket, egy vészkijáratot, egy központi irányítóhelyiséget, és egy sugárfertőtlenítő öltözetet.