Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kötelező a törivizsga a római centurióknak

Vágólapra másolva!
Ha római városháza erőfeszítései sikerrel járnak, az Örök Városba látogató turisták látványos változásokra számíthatnak: kevesebben lesznek a régi városrészben és a műemlékeknél a "birodalmi" múltat idéző centuriók. Ugyanakkor hitelesebbek lesznek, ruházatuk pontosan megfelel az ősökének, és a szándékok szerint erényük lesz az abszolút jó modor és az antik világ ismerete.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzat egyúttal a biztonsági kérdésekre is nagyobb súlyt akar helyezni és előírja, hogy míg az öltözék minden egyes darabja színben, szabásban olyan kell hogy legyen, mint az eredeti, a fegyver csak fegyvernek látszó álgyilok lehet. Így nem fordulhat elő többé az, ami nemrég megtörtént, hogy az egyik centuriót előállították tiltott fegyverviselésért, mert egy 70 centis igazi tőrt hordott magánál.

A legfájdalmasabb regula - mondják az illetékesek - a fizetséget érinti, mert tarthatatlan, hogy a szolgáltatás ára épp olyan bizonytalan, mint a centurio öltözéke. Számítások szerint egy római katonával való fényképezkedésért átlag 2 eurót perkáltak le a turisták és a napi átlagkeresetük 70 euró körül mozgott. Tárgyalási alap lesz-e ez az összeg, vagy születik-e kompromisszumos megoldás, ez a közeljövő titka - írja a római la Repubblica.

A város mindenesetre rendezettebb utcai viszonyokra törekszik, ezért "ritkítást" akar rendezni a kártyavetők, mímesek, énekesek és táncosok között is. Sokan azonban úgy gondolják, hogy nem lesz könnyű mederbe kényszeríteni a tevékenységet, amely a múltjukra büszke, romjaik értékét ismerő rómaiak kezdeményezésére született.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről