A marihuána-fogyasztás a magzat agykárosodásához vezethet

Vágólapra másolva!
Azok az egyedek, amelyek szervezetébe embrionális korukban kannabisz került, tanulási és memóriabeli zavarokkal küszködnek - mutatták ki patkánykísérletek során a kutatók.
Vágólapra másolva!

A patkányoknak három hetes vemhességük utolsó két hetében adagoltak naponta kis mennyiségű szintetikus kannabisz-származékot. A drog maradandó változást okozott az agy vegyi folyamataiban - áll a Proceedings of the National Academy of Science című folyóiratban közzétett tanulmányban.

Forrás: duke.eduA kutatási eredmény magyarázatul szolgálhat arra a tapasztalatra, miért oly gyakori, hogy azon gyermekek, akiknek édesanyja a terhesség alatt rendszeresen marihuánát fogyasztott, koncentrációs zavarokkal küzdenek. Amennyiben el akarják kerülni, hogy gyermeküknek memóriazavarai legyenek "a várandós, illetve a szoptató anyáknak tartózkodniuk kellene a marihuána fogyasztásától" - figyelmeztet a római tudományegyetem kutatócsoportjának tagja, Vincenzo Cuomo.

A megfigyelések során a patkányokat három életkorban vizsgálták: gyermek (12 napos), ifjú (40 napos) és felnőtt (80 napos) korban. Az eredményekből két adat tűnt ki: gyermek, illetve ifjú korukban a marihuánától érintett patkányokon hiperaktivitást figyeltek meg, ám ez a viselkedés a felnőtt korúakra nem volt jellemző. A tanulási problémák viszont mind a három életkorban szembetűnőek voltak.

Amikor Cuomo és munkatársai a patkányok agyát részletes vizsgálatnak vetették alá azt találták, hogy az a normálisnál lényegesen kisebb mennyiségben tartalmaz glutamátot, tehát azt az anyagot, amely az idegsejtek ingerületátvitelében, kommunikációjában játszik szerepet. Ráadásul a hippokampuszban, tehát az agy tanulásért és memorizálásért felelős területében lévő sejtek is alacsony aktivitást mutattak. A hippokampuszban megfigyelt problémák azokra az esetekre emlékeztetnek, amikor a dohányzó anyától született gyermekeknél látászavar jelentkezik - hívja föl a figyelmet az összefüggésre Peter Fried pszichológus (Carleton University, Ottawa). A kanadai kutató 160 olyan csecsemő fejlődését követi nyomon, akiket marihuánát fogyasztó anya hozott a világra.

Forrás: ORIGOJóllehet az állatkísérletek és az emberekről felvett adatok következetes egybeesése legalábbis figyelemre méltó az embereken végzett kannabisz-vizsgálatokat számos etikai és gyakorlati probléma nehezíti. Ezek egyike, hogy a kannabiszból készült szerek hatóanyag intenzitása igen változó, így például a marihuánát leginkább dohánnyal vegyítve fogyasztják, ezért utólag a kutatóknak nem könnyű megállapítani, hogy a magzatot ért esetleges károsodást mely hatóanyag okozta.

"Azt persze nem állítjuk, hogy a patkányokon végzett kísérletek eredményei egy az egyben az emberre is vonatkoznának, ám azt is tudjuk, hogy az állatkísérletek számos vonatkozásban jelzés értékű információval szolgálnak az emberi agy kutatása számára" - szögezte le Cuomo professzor.

Hogy mivel érdemelt ki a marihuána ekkora figyelmet? - A termékeny életszakaszukat élő nők között a marihuána a leggyakrabban fogyasztott kábítószer.