Az iraki kutakat a legnehezebb eloltani

Vágólapra másolva!
Az iraki égő kutakat sokkal nehezebb lesz eloltani, mint az Öböl-háború idején a kuvaitiakat, mert az iraki kutak magasabb nyomás alatt vannak - állítja a francia IFP kutatóintézet munkatársa.
Vágólapra másolva!

Forrás: Allan Tannenbaum
IFP

Geoff Hoon, brit védelmi miniszter pénteken úgy nyilatkozott, hogy az ország déli területén az irakiak legalább 30 olajkutat felrobbantottak, ugyanakkor nem látta jelét annak, hogy az irakiak az összes kút szisztematikus elpusztítására törekednének. (Az angol politikus nyilatkozatával egy időben a szövetséges csapatok mindent elkövettek azért, hogy az északi és déli olajmezők minél előbb az irányításuk alá kerüljenek.)

"Minden okunk meg van rá, hogy aggodalommal tekintsünk a lángoló olajkutak várható következményeire. E következményeket és az oltási munkálatok időtartamát egyelőre még nem ismerhetjük. Mindkét esetben egy sor tényezőn múlik a dolog" - nyilatkozta az IFP.

A hatalmas füst akár komoly navigációs és irányítási problémát is okozhat a szövetséges hadseregnek. De sok minden függ attól, hogy milyen messze vannak egymástól az égő kutak, illetve milyen az idő.

A kutak sikeres elfojtásához számtalan különböző szakemberre van szükség; mindegyik "eset" más és más, és pontosan tudni kell, hogy melyik eljárás vezet sikerre. "A leggyakrabban először vízzel próbálják eloltani a tüzet, de közvetlen környezetének a hűtése is sikerre vezethet. 1991-ben például az égő kutak körül nemritkán 300-400 Celsius-fokot is mértek.

"A következő lépés a lángok elfojtása, például irányított robbantásokkal a kút közvetlen közelében. Ezt közvetlenül csak emberek tudják végezni, úgyhogy roppant veszélyes. Megoldás lehet még egy másik szelep fúrása az égő kút alá, eltérítve a durva kitörést, így csökkentve a nyomást és az égő olaj mennyiségét. Így már lényegesen könnyebb eloltani és a közelébe férkőzni. Abban az esetben azonban, amikor a tűz megszelídítése már átlép egy bizonyos kockázati küszöböt, egyszerűen jobb magára hagyni és odébbállni..

Forrás: Allan Tannenbaum

Egyelőre azonban az eddigi állítólagos 30 kút még nem katasztrofális. "Ha az égő kutak száma 30 alatt marad, a következmények nem lesznek drámaiak. Kuvaitban például kb. 700-800 olajkutat robbantottak fel, és ebből kb. 600 állt lángokban."