Megtalálták a Columbia adatrögzítőjét

Vágólapra másolva!
Texasban megtalálták a Columbia űrrepülőgép egyik adatrögzítő egységét, amely minden bizonnyal alapvető információkat tartalmaz a katasztrófa okáról.
Vágólapra másolva!

Az Orbiter Experiments Recorder (OEX) nevű egység kulcsfontosságú adatokat rögzít a gép leszállás alatti viselkedéséről: az aerodinamikai jellemzőkről, a hőmérsékletről, a vibrációról és más paraméterekről.

A Columbia katasztrófájahttp://www.origo.hu/tudomany/columbia/

A NASA hivatalos közlése szerint az egység majdnem teljesen ép, s csak kis mértékű hőterhelést szenvedhetett el. Egyelőre nem ismert, milyen állapotban vannak az adatok. Az adatrögzítőt a Johnson-űrközpontba szállították.

Ha sikerül az adatok kimentése, alapvető forrásként szolgálnak majd az utolsó percek történéseinek pontos rekonstrukciójához.

Az OEX egységet kizárólag a Columbián, a NASA első űrrepülőgépén alkalmazták. Eredetileg annak a rendszernek a része volt, amelynek segítségével az első repülések jellemzőiről gyűjtöttek adatokat.

Az OEX nem azonos a gép operációs adatrögzítőivel, amelyek más jellegű adatokat is tartalmaznak, és amelyeket még nem találtak meg.