A kénes lehelet titkai

Vágólapra másolva!
A rossz szájszagtól gyötört emberek rövidesen biológiai segítségre számíthatnak. Amerikai tudósok megállapították ugyanis, hogy a szájszag minden esetben a nyelven megtelepedett baktériumtörzsektől függ - olvasható a New Scientistben.
Vágólapra másolva!

Forrás: --Bostoni kutatók a nyelvlepedék elemzése során nem kevesebb mint 92 különböző baktériumtörzset azonosítottak, köztük 29 eddig ismeretlent. Tanulmányuk során megállapították továbbá, hogy a rossz szájszaggal, orvosi szaknyelven halitosis-szal rendelkező személyek szájából hiányoznak az édeskés leheletet biztosító baktériumok. Ehelyett a kéntartalmú baktériumok érzik jól magukat a nyelvükön. A New Scientist legújabb számában megjelent tanulmány szerint az, hogy valakinek a nyelvén milyen baktériumok élnek, sokféle tényezőtől függ, egyebek közt az illető vércsoportjától is.

A kutatók ennek ismeretében sajátos kezelési módszereket próbálnak kidolgozni a halitosis ellen. "Ez az első alkalom, hogy a halitosis szempontjából a baktériumokat kívánatos, illetve nemkívánatos csoportokra osztottuk" - nyilatkozta Jeffrey Hillman, a University of Florida munkatársa. A kutatók lehetővé tennék például, hogy "jó baktériumokat" telepítsenek a nyelvre, amelyek azután ott a "rossz" baktériumok helyét elfoglalnák. Mindenesetre amíg a kutatások tartanak, a rossz szájszag ellen a rászorulók baktériumölő öblítő szerekkel küzdenek - kevés sikerrel.