Futball mikrohullámon

Vágólapra másolva!
A futballisták és a labda helyzetét jelző számítógépes rendszer teheti a jövőben egyértelműbbé a kétes helyzeteket a foci világában.
Vágólapra másolva!

Forrás: EPAAz új rendszer egy szempillantás alatt felhívhatja a bíró, az edzők és persze a nézők figyelmét arra, ha egy játékos lesen áll, a labda kigurult a pályáról vagy épp a kapuba került.

A játékosok lábszárvédőjébe bankkártya méretű mikrohullámú adót szerelnek, a labdába pedig egy mogyoró nagyságú adó kerül. Mindkét adó másodpercenként több százszor képes információt közölni a pillanatnyi helyzetről.

Körülbelül tíz, a focipályán elhelyezett antenna közvetíti az adók által sugárzott jeleket egy központi számítógép felé, ami a kapott adatok alapján képezi le a játék pillanatnyi állását. A bíró és a partjelzők ezredmásodperceken belül pontos eredményeket kapnak.

"A rendszer még azelőtt ad információt, mielőtt a bíró felfogta volna, mi is történt a pályán valójában" - fogalmaz Sylvia Couronné, a Karlsruhei fejlesztő cég, a Cairos Technologies munkatársa. A számítógép emellett statisztikákat is összeállít az edzők, a szakértők és a rajongók számára.

Ezen a télen a Nürnbergi stadionban kezdik meg az éles tesztelést. A Cairos reméli, hogy meg tudja győzni a FIFA-t, hogy a következő, 2006-os Németországban tartandó világbajnokságon már használják a rendszert.

"A játékosok elektronikus monitorozása általános követelménnyé válik napjainkban - állítja Mark Williams sportkutató, a liverpooli John Moores Egyetem szakértője. - A mozgással kapcsolatos adatokat ráadásul különféle fiziológiai adatokkal, például a szívritmussal is össze lehet kapcsolni."

"Még túl korai"

Forrás: EPA"Ugyanakkor túl korai még megmondani, hogy a 'mikrohullámú figyelemmel követés' elég pontos, gyors és felhasználóbarát lehet-e ahhoz, hogy egy meccs levezetéséhez használható legyen" - fogalmaz Williams.

A tesztelés során például azok bírók, akik nem vettek tudomást a gép jelzéséről, és nem azzal összhangban hozták meg döntéseiket, gyakran elfogadható érveket találtak ki igazuk megvédésére. "A technológia előnye a taktikai és a stratégia - vagyis az edző - számára sokkal kézzelfoghatóbb, mint a játékvezetés terén" - következtet Williams.

A videokamerák és a GPS-vevők hálózatba kapcsolása segíthet ugyan nyomon követni a játék menetét, de a mai monitoring technológiák legnagyobb része még nem alkalmas arra, hogy lépést tartson a játékosokkal: tanácsért fordulni hozzájuk gyakran csak lassítaná a játékot.