Rendkívüli lelet: rinocérosz óriási bundában

Vágólapra másolva!
Egy angol kőfejtőben négy gyapjas orrszarvú maradványait tárták fel.
Vágólapra másolva!

A kutatók "rendkívüli jelentőségűnek" ítélték a Whitemoor Haye-i leletet, s
úgy nyilatkoztak, mint az utóbbi évek egyik legfigyelemreméltóbb észak-európai régészeti felfedezéséről.

A nagy testű állatokon kívül a kutatók jelentős mennyiségű, igen jó állapotban megőrzött növényt és rovart is előástak. Az egyik rinocérosz fogaihoz növényi maradvány tapad, így az állat utolsó vacsorájának étlapjára is következtethetünk.

A feltárások eddigi eredményei alapján a régészek részletes képet alkothatnak arról, milyen lehetett az élet a Brit-szigeteken 30-50 ezer évvel ezelőtt.

"Rekonstruálni tudjuk, milyen képet nyújthatott a környék, a Trent folyó környezete a jégkorszakban." - fogalmazott Simon Buteux, a Birminghami Egyetem régészcsoportjának vezetője.

Egy sajtótájékoztatón Buteux elmondta: "A növények különösen jó állapotban megőrződtek. Körülbelül olyan benyomást keltenek, mintha a múlt héten temették volna el őket. A növények között pedig több olyan rovarfaj egyedeit is megtaláltuk, amelyekről tudjuk, hogy meglehetősen érzékenyek, ami az éghajlati viszonyokat illeti. Mindezekből sok értékes következtetést vonhatunk le a több tízezer évvel ezelőtti körülményekről."

Az első gyapjas orrszarvút (coelodonta antiquus) a kőfejtőben dolgozó Ray Davies fedezte fel, amikor ásója lapátja egy jókora koponyába ütközött.

A régészek a rinocérosz testének elülső részét szinte teljes egészében feltárták. "A csontok rendkívüli épségben maradtak meg. A dögevők tevékenységének köszönhetően általában csak töredékeket találunk. Ez e legjobb állapotban lévő gyapjas orrszarvú, amit valaha is láttam" - fogalmaz Andy Currant, a Londoni Természettudományi Múzeum paleontológusa, a jégkorszak szakértője.

Az orrszarvú további részeit kereső régészek időközben azonban három másik egyed maradványaira bukkantak. Az egyik koponya hossza az egy métert is meghaladja.

Az ásatás során emellett felbukkantak egy mamut, rénszarvasok, vadlovak, bivalyok és egy farkas csontjai is.

"Rettenetesen örülnénk, ha emberi tevékenység - esetleg neandervölgyiek - nyomaira bukkannánk, de ezt a lehetőséget sajnos ki kell zárnunk. Egyszerűen olyan hideg volt itt, hogy nem élt meg az ember" - állítja Simon Buteux.

"Erre éppen az első orrszarvúleletből következtethetünk. Valószínűleg azért
maradt ránk ilyen kitűnő állapotban, mert halálát követően azonnal megfagyott, és így a ragadozók vagy a dögevők nem tépték szét."