Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

"Űrgyógyászat": érintés nélkül gyógyítani

Vágólapra másolva!
Angol tudósok olyan orvosi eszközt fejlesztettek ki, amely közvetlen fizikai kontaktus nélkül képes diagnózist készíteni a páciens egészségi állapotáról. Mintha csak a Star Trek sorozat egyik csodálatos készüléke lépett volna ki a képernyőről.
Vágólapra másolva!

A Loughborough University kutatói szerint az általuk kifejlesztett technológia a nem túl távoli jövőben egyszerre fog vérnyomást mérni, képes lest megállapítani a szív terheltségét és felmérni, hogy megfelelő ütembe gyógyulnak-e a különböző sebek és sérülések.

Az eljárás lényege, hogy a test egy bizonyos pontjára fénysugarat irányítanak, és az estleges egészségügyi problémákat az alapján lehet megállapítani, hogy a fény mekkora részét nyeli el, illetve veri vissza a test.

A Peter Smith professzor és munkatársai által kifejlesztett technológia emlékeztet a futurisztikus tv-sorozatból ismert megoldásokra. Az eljárás egy hagyományos, fotopletizmográfia (PPG) elnevezésű módszeren alapul.

A fotopletizmográf megméri, mennyi fényt nyel el a test ún. pulzushullámok formájában. Ezen hullámok hullámhosszát többek között a vér összetétele és a bőr, illetve a szövetek állapota is befolyásolja.

Forrás: Loughborough University
Vincent Crabtree

A PPG-módszert már ma is alkalmazzák egyes testrészek váráramlásának mérésére. A Loughborough Egyetemen kifejlesztett megoldás azonban közvetlen fizikai kontaktus, azaz a bőr és egy műszer érintkezése nélkül is képes a diagnózis megállapítására.

A fénynyalábot a test közeléből lehet kibocsátani, illetve mérni. A kutatók erre a célra kifejlesztettek egy számítógépes programot, amely képes a test apróbb elmozdulásaiból eredő különbségeket kiküszöbölni.

Vincent Crabtree, a projekt egyik kutatója szerint még sok munka van hátra, mielőtt az eljárás széles körben alkalmazható lesz, de a kutató bizakodó, és biztos abban, hogy áttörést jelent majd az orvostudományban. Mint egy tudományos konferencián beszámolt róla, az eljárás sikerét az is garantálja, hogy gyakorlatilag korlátlan felhasználási lehetőséget biztosít.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről