Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Pusztító vírus tizedeli a fókákat

Vágólapra másolva!
Eddig 11 000 fóka pusztult el a kutya szopornyica betegségéhez hasonló, vírusos eredetű kórban az Északi-tenger Dániát, Németországot és Hollandiát szegélyező, Wadden-tengernek nevezett partvidékén.
Vágólapra másolva!

További halálozások várhatók, mivel a járvány még nem érte el csúcspontját. Környezetvédők szerint a fókák immunrendszere legyengült a mérgező ipari szennyezés miatt, s az állatok ezért váltak érzékennyé a vírusra.

A Wadden-tenger nemzetközi természetvédelmi terület, és szaporodási helyszínként szolgál Észak-Nyugat Európa fókaállományának. A vízi emlősök az árapályzónában található számtalan homokpadon nevelik utódaikat.

A világ 19 fókafaja közül két faj él a Wadden-tengeren: a borjúfóka (Phoca vitulina) és a kúpos fóka (Halichoerus grypus). A kúpos fókák, bár őket is érinti a járvány, mintha kevésbé lennének érzékenyek a vírusra.

1988-ban söpört végig először a betegség a Wadden-tengeren, aminek következtében a fókaállomány kétharmada elpusztult.

Idén májusban bukkant fel újból a vírus: 200 halott fókát találtak a Dánia és Svédország között fekvő Anholt sziget partjainál. Júniusra a járvány elérte a Wadden-tengert, és az utóbbi hetekben már Norvégiában, Nagy-Britanniában, Belgiumban és Franciaországban is találtak partra vetett, a vírus miatt elpusztult fókákat.

A Peter S. Ross virológus által végzett tudományos kutatások kimutatták, hogy a környezetszennyezés elnyomja a terület fókáinak immunrendszerét. AWWF szerint az olajszennyezés, a szárazföldről és a tengeri létesítményekről származó műtrágyák és szennyezőanyagok, a turizmus, a mezőgazdaság, a halászat és a nagymértékű építkezések mind károsan befolyásolják a Wadden-tenger élővilágát.

Greenfo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről