Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elkeseredett harc az Extasy körül

Vágólapra másolva!
Rendkívül tekintélyes nemzetközi tudományos tábor vonult fel a héten az Extasy ellen, miután többen ártalmatlannak nyílvánították a kábítószert.
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGOAz ellentábor azt állítja, hogy a pszichológusok és orvosok, akik nagyszabású vizsgálatokban ártalmatlannak minősítik az Extasy tablettákat, tudatosan szelektív módon válogatják ki a kábítószer-élvezők közül az immunisakat, és egyszerűen figyelmen kívül hagyják a vizsgálatok negatív adatait.

E tekintélyes tudósok a Psychologist című tudományos magazinban tették közzé friss tanulmányukat a múlt héten.

Az itt említett cikk három szerzőjének egyike, Grob professzor, a Kaliforniai Orvosi Központ ifjúságpszichológiai részlegének igazgatója. Rajta kívül két tudományos minősítésű liverpooli egyetemi kutatóorvos jegyzi a közleményt, egyikük Jon Cole, a kábítószer-élvezők viselkedésének kimagasló angol kutatója.

Az angol napisajtóban is feltűnést keltő tanulmány szerint az Extasy-élvezők jelentős része egy idő után súlyos és maradandó idegi károsodást szenved.

A Psychologist tanulmánya szerint a 15-29 éves britek 10 százaléka kipróbálta az Extasyt. Az úgynevezett acid-partyk résztvevőinek viszont 90 százaléka volt Extasy-hatás alatt.

A Psychology tanulmánya szerint 1993 és 1997 között 76-an haltak meg Angliában Extasy-fogyasztás miatt. Ugyanebben az időszakban 158 esetben amphetamint és speed szert mutattak ki fiatal halottak szervezetében.

Dr. Cole és csapata szerint az Extasy-fogyasztók nagy részének idegszálai elvékonyodnak, miközben a tabletta felerősíti a szerotonin nevű anyag jelenlétét a szervezetben, ami egyrészt depressziót, másrészt vérkeringési zavart, súlyos gyomorbántalmat okoz.


Forrás: ORIGO


Leah Betts. Már nem
tudtak segíteni rajta


A szer fogyasztása ugyanis gyakran párosul más kábító- és élvezeti szerek fogyasztásával, melyek felerősítik egymást. Éppen ezért maradandó károsodást okoznak főleg fiatal szervezetben.

A brit Independent című liberális lap ugyanakkor Rodney Croft ausztrál egyetemi tanár, drogkutató azonnali válaszát is idézi; ő azt állítja, hogy Cole-ék csak vádaskodnak, nem bizonyítanak, mert mind ez idáig senki sem végzett olyan nagyszabású vizsgálatot, amely meggyőzhetné a felelős tudósok többségét arról, hogy az Extasy tabletta képes lenne maradandó károsodás előidézésére.

N. Sándor László

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről