Szex kardiológusi rendelvényre

Vágólapra másolva!
Az agyvérzésen átesett férfiak hamarabb felépülhetnek, ha nem tartóztatják meg teljesen önmagukat az ágyban - állítja két amerikai orvosprofesszor. 
Vágólapra másolva!

Dr. Abdius Aquino, A St. Luke's Medical Center neurológusa, és dr. Dante Morales, a Makati Medical Center kardiológusa szerint az agyvérzés áldozatai gyorsabban kaphatnak fizikai és szellemi értelemben egyaránt új erőre, ha nem zárják ki a szexuális örömöket az életükből.

Persze mint mindig, itt is az arany középutat kell megtalálni, azaz: mindent mértékkel!

"A szex: élet; a szex alapvető emberi szükséglet" - véli Aquino, aki azoknak is a szexualitás "újrafelfedezését" javasolja, akiknél az agyvérzés valamilyen szintű mozgáskorlátozottságot váltott ki. A szex ugyanis szerinte "felébreszti az érzékeket, és visszaadja a páciensnek önnön képességeibe vetett hitét".

Aquino elmondta, hogy a házaspárok nem szívesen kérdezősködnek a szexről, amikor egyiküket épp hazaengedik a kórházból. Éppen ezért fontos tájékoztatni őket arról, hogy a szex teljesen továbbra is teljesen egészséges dolog.

"Aki gyalogolni tud, az a szexhez is elég erős"

Morales hozzáteszi: jobb, ha nem a betegségben legyengült fél játssza az aktívabb, domináns szerepet. A mértékkel gyakorolt szextől azonban nem óvja pácienseit: "aki elég erős ahhoz, hogy gyalogolni tudjon, az a szexhez is elég erős".

A kardiológus elmondta, hogy az agyvérzés a legtöbb esetben ma már nem halálos kimenetelű, de nyomában idegi zavarok, dementia, depresszió és epilepszia léphet fel, illetve különböző törésektől és zúzódásoktól kell tartani, mivel sok páciensnek romlik az egyensúlyérzéke.

Forrás: ORIGOAz agyvérzés és a szívinfarktus világszerte sok áldozatot követelnek. 1990-ben legalább 4,4 millió ember halálát okozta. A túlélőknek azonban segítséget jelenthet a szex.

Morales professzor mégis három dologgal kapcsolatban ellenjavallatot fogalmaz meg: szerinte tartózkodni kell a túlságosan szenvedélyes előjátéktól, a kimerítő szextől és a félrelépésektől.

Az első kettő az érrendszerrel szemben támaszthat túlzott követelményeket: a tiltott kaland azonban önmagában annyi stresszel jár, amennyi megárthat egy lábadozófélben lévő szervezetnek, ráadásul könnyen végződhet szenvedélyes előjátékban, illetve kimerítő szexben.