Kína után India is a Holdra készül

Vágólapra másolva!
Öt éven belül India képes lesz arra, hogy - egyelőre ember nélkül - űrhajót küldjön a Holdra.
Vágólapra másolva!
Times of IndiaISRO

Mind ez ideig mindössze három ország űrhajója érte el a Hold felszínét: az oroszoké, az amerikaiaké és Japáné. A Hold porát azonban eddig csak amerikai taposta - belőlük viszont összesen 12-en.

India már bebizonyította, hogy rendelkezik olyan rakétával amely műholdat képes Föld körüli pályára állítani. A The Times of India szerint ugyanennek a rakétának a módosított változatát használnák fel a Hold-misszióra.

A Polar Satellite Launch Vehicle továbbfejlesztett modellje képes lesz arra, hogy a Hold közelébe szállítson, s ott Hold körüli pályára állítson egy kutatómodult a Hold tanulmányozására - mondta George Joseph, az indiai űrprogram vezetője. "Már rendelkezünk a technikai felkészültséggel".

India már 1972-ben hozzálátott saját űrprogramjának megvalósításához, de a Hold-program lesz az első alkalom, amikor a mélyebb űrbe merészkedik. Az eddigi indiai űrkísérletek műholdak pályára állítását, a Föld felszínének térképezését és az időjárási megfigyeléseket szolgálták.

A Hold-programnak azonban heves ellenfelei is vannak. Szerintük az indiai kutatószonda Hold körüli pályára állításának csekély tudományos haszna lenne - annál inkább felkorbácsolná a nemzeti érzelmeket. A kritikusok szerint India "presztízs-űrprogramra" szórná el a pénzt.

A nacionalista politikusok viszont azzal érvelnek, hogy az indiai Hold-utazás oly mértékben fokozná a "teremtő nemzeti kreativitást", mint ez megtörtént már 1998-ban, az első indiai atomfegyver-kísérletek idején.

India azt ismételgeti, hogy a Hold-program kizárólag kutatási, civil érdekeket szolgál, attól azonban senki nem tud eltekinteni, hogy a fejlett rakétatechnika az interkontinentális fegyverek célba juttatására is alkalmas lehet.

Ráadásul India és Kína - a két rivális hatalom a térségben - versenyt fut a dicsőségért: Peking is közölte már, hogy rövidesen kínai szonda kering majd a Hold körül, egyelőre kínai nélkül.