A mobiltelefon gyengíti az agyi pajzsokat

Vágólapra másolva!
Egy új finn tanulmány szerint a sugárzás hatására több káros anyag juthat be az agyba.
Vágólapra másolva!

A mobiltelefonok egészségre gyakorolt hatása jó ideje foglalkoztatja a közvéleményt, a kutatók azonban sokszor egymásnak ellentmondó eredményekre jutnak, s bizonyosat még nem lehet mondani ebben a témában. Egy új finn tanulmány szerint azonban a biológiai hatás egyes sejtek esetében egyértelműen kimutatható, s ennek fiziológiai hatásai is lehetnek az agyra.

Darius Leszczynski és munkatársai két éves kísérletsorozatuk során a mobiltelefonok sugárzásának emberi sejttenyészetekre gyakorolt hatását vizsgálták. Eredményeik szerint a sugárzás hatására több száz fehérje aktivitása fokozódik a sejtekben.

A vizsgálatok során az erek falát felépítő sejtek változásaira koncentráltak, illetve azt próbálták meghatározni, hogy e változások hatással lehetnek-e az ún. vér-agy gátra. A vér-agy gát egy szorosan illeszkedő sejtekből álló rendszer, amely megakadályozza, hogy a vérből káros anyagok juthassanak be az agyba.

Kiderült, hogy a sugárzás hatására a hsp27 jelzésű fehérje - amely a vér-agy gát működésével áll kapcsolatban - aktivitása is fokozódott. Emiatt a gátat alkotó sejtek összehúzódhatnak, s közöttük olyan rések jöhetnek létre, ahol egyes káros anyagok már behatolhatnak az agy területére. Vagyis az agy "pajzsa" meggyengülhet.

A sugárzásra adott sejtszintű biológiai válaszreakció tehát ismét bizonyítást nyert. Továbbra is kérdés, hogy mindennek milyen egészségügyi hatásai lehetnek a testre és az agyra. Korábbi francia tanulmányok fejfájást, szédülést és alvási zavarokat említenek, egy svéd kutatás pedig az Alzheimer-kór kialakulásával is kapcsolatba hozza a sugárzást.

Leszczynski a Differentation c. szaklapban publikálta eredményeit, de arra figyelmeztet, hogy további vizsgálatok szükségesek annak eldöntésére, valóban kell-e számolni egészségügyi következményekkel.