Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Gigászi mélytengeri szörny titokzatos hangjai

Vágólapra másolva!
Egy a tenger mélyéről fogott hang jóval erőteljesebb bármely ismert élőlény hangjánál. A kutatók szerint egy óriási "mélytengeri szörny", azaz egy gigászi óriáspolip bocsáthatja ki.
Vágólapra másolva!

A tenger alatti mikrofonokkal észlelt, egyelőre ismeretlen eredetű zajt hangzása után "bloop"-nak nevezték el a kutatók. A New Scientist szerint frekvenciája tengeri élőlény hangjára utal, ám sokkal erőteljesebb az eddig felfedezett teremtmények hangjainál. Túlságosan erős ahhoz, hogy egy bálna adhassa ki, így talán az a legvalószínűbb, hogy egy mélytengeri óriás-fejlábúhoz, azaz egy "igazi mélytengeri szörny"-höz tartozik. Sokan valószínűsítik, hogy gigászi óriáspolip (Architeuthis dux, lásd a faj egy példányát jobbra) lehet a hang gazdája, de még azok is egyetértenek a hang biológiai eredetével, akik ezt egyébként vitatják.

Valóban egy óriáspolip lenne? Az eddig látott legnagyobb példányok karjaikkal együtt közel 20 méter hosszúak voltak (ezeket elpusztult állapotban a hullámverés sodorta partra). Senki nem tudja azonban, valójában mekkorára növekedhetnek. Bálnákon mindenestre már találtak olyan tekintélyes tapadókorongokat, amelyek jóval nagyobb példányokhoz tartozhatnak. A tengerészek mindig is legendákat meséltek olyan óriási szörnyekről, amelyek a fővitorla tetejéig is felérnek, s könnyedén elsüllyesztik a legnagyobb hajókat is.

A félelmetes hangot egyébként azzal a víz alatti mikrofonhálózattal (hidrofonok) észlelték, amelyet még a hidegháború idején az amerikai hadsereg telepített az orosz tengeralattjárók detektálására. A műszereket pár száz méteres mélységben helyezték el, a víz egy olyan speciális rétegében, amelyben a hanghullámok messzire terjedhetnek szóródás nélkül. A hidrofonokkal észlelt hangok többsége kétségtelenül bálnákhoz, hajókhoz és földrengésekhez tartozik, néhány nagyon alacsony frekvenciájú hang azonban igen zavarbaejtőnek bizonyult. Köztük a "bloop" is - amely valóban egy "mélytengeri szörny" kiáltása lehet.

Ajánlat:

"Bloop"
Itt hallgathatja meg a titokzatos hangot.

Az óriáspolip, a Föld legnagyobb gerinctelen élőlénye

Korábban az [origo]-ban:

Gigászi mélytengeri polipot fogtak ki Új-Zélandnál
2002.03.28. A kutatók szerint a faj eddigi legnagyobb példányával van dolgunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről