A Delta június 16-i adásának tartalmából

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

· Oltással a rák ellen: A daganatos megbetegedések gyógyításának új lehetőségét kínálja a szervezet rákos sejtei ellen kifejlesztett vakcina. A génsebészeti úton módosított daganatsejtek az immunrendszert mozgósítják, reményt adva a gyógyulásra. Az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet és az Országos Sugárbiológiai Intézet munkatársai egy igen agresszív agydaganat, a glióma kezelésével kísérleteznek.

· Expedíció az üstököshöz: Az ESA 2003. januárjában tervezi a Rosetta nevü szonda indítását, amely a tervek szerint 2012-ben éri el uticálját, hogy felderítse egy üstökös felszínét. Már a leszállás megtervezése is különösen bonyolult feladat, hiszen az üstökösök felszíne olyan, mint egy poros hógolyóé és a tömegvonzás is roppant kicsiny.

· Illatriadó - ha támadnak a rovarok: A növények sajátos védekező taktikáját fedezték fel a jénai Max Planck Intézet kutatói: a károsító rovarok ellenségeit csalogató illatfelhőt árasztanak magukból és ezzel fajtársaikat is figyelmeztetik a veszélyre. E sajátos kommunikáció felismerése a növényvédelemben is segíthet.

· Száradó láprét Soroksáron: fehér zászpa és oroszlánszáj, tejoltó galaj és szúnyoglábú bibircsvirág, - a múlt századi Alföld egy érintetlen darabkája látható a Soroksári Botanikuskertben. A vízszabályozások előtti időkben az Alföld nagy része nem puszta volt, hanem láprét. A természet apró csodái alig néhány száz méterre az autópályától.

Delta