Újabb drámai képek az űrtávcsőtől

Vágólapra másolva!
Csillagközi boszorkánykonyha, aranygyűrűs galaxismag és csillagvárosok tömegkatasztrófája: ismét működik a Hubble-űrtávcső infravörös kamerája!
Vágólapra másolva!

Az újonnan felszerelt optikai kamera mellett működésbe lépett a Hubble-űrtávcső infravörös műszere is, pazar képekkel bizonyítva, hogy érdemes volt megjavítani hűtőrendszerét a legutóbbi űrszerviz során.

Mint arról korábban részletesen beszámoltunk, a Hubble-űrtávcső (Hubble Space Telescope, HST) 2002 márciusában átesett negyedik szervizelésén, amelynek eredményeképpen kirobbanó formában, teljesen felújított energiaellátó-rendszerrel végezheti munkáját. Tudományos szempontból még fontosabb, hogy felszerelték rá az Advanced Camera for Surveys (ACS) nevű képalkotó rendszert, amely eddigi legjobb kamerájánál (WFPC2) kétszer nagyobb látószöget és felbontást biztosít, ráadásul annál ötször érzékenyebb műszer. Az ACS első, valóban drámai felvételeit már korábbi cikkünkben bemutattuk olvasóinknak.

Egy új, a korábbinál fejlettebb hűtőegység felszerelése ugyanilyen fontos volt a további tudományos munka szempontjából. A teleszkópon ugyanis 1997 februárjában felszerelésre került egy olyan kamera, amely a közeli infravörös tartományban is képes dolgozni, s ez felbecsülhetetlen jelentőségű például a legtávolabbi égitestek tanulmányozása során. Sajnos 1999 januárjában a kamera hűtéséhez szükséges rendszerből elfogyott a nitrogén (a rendszer gyorsabban használta, mint ahogy tervezték), így a műszert azóta nem lehetett használni (az infravörös műszereket szinte az abszolút nulla fokra kell hűteni, hogy saját hősugárzásuk ne zavarja a mérést).

A szervizelés után az infravörös kamera, a NICMOS (Near Infrared Camera and Multi Object Spectrometer) - új hűtőrendszerének köszönhetően - elérte a -203 Celsius-fokos üzemi hőfokot. Az Űrtávcső Tudományos Intézet június elején közölte a legendás, ismét életre kelt műszer első felvételeit.

Bár a képeket egyelőre tesztelés céljából készítették, így is lenyűgöző látványt tárnak elénk, egyértelműen jelezve, hogy a NICMOS készen áll az újabb nagy felfedezésekre az infravörös színképtartományban - ahol többek között a porban gazdag galaxisok és a csillagszületési területek vizsgálhatók igen hatékonyan.

Galaxismag aranygyűrűvel

Az infravörös műszerek, köztük a kiemelkedő felbontású NICMOS gyakorlatilag "átlátnak" a poranyagon. Így vált láthatóvá most az NGC 4013 katalógusszámú küllős spirálgalaxis magját övező, 720 fényév átmérőjű gyűrűs alakzat, amely valószínűleg fiatal csillagokból áll (az alsó két kép közepén látható sárga csík).

A felső kép még a látható tartományban készült (WFPC2). Megfigyelhetjük, hogy a csillaggyűrű csak az infravörösben, a galaxis középsíkjában koncentrálódó poranyagon való "áthatolás" után válik láthatóvá (a 3. kép esetében egy hidrogénszűrőt is alkalmaztak). A galaxis középpontjától bal kéz felé eső fényes objektum a látómezőbe tévedt előtércsillag, amely saját galaxisunkhoz, a Tejútrendszerhez tartozik.

Csillagközi boszorkánykonyha

Korábbi cikkünkben láthatták a Kúp-köd (NGC 2264) tetejét az optikai tartományban. A Hubble most az infravörösben is megcélozta a porban és gázban gazdag csillagszületési területet, új, belső részleteket tárva elénk.

Megfigyelhetjük például, hogy az infravörös felvételen (a jobb oldali képen) az optikai tartományban nem látható csillagok is felbukkannak (a kép jobb oldalán). A köd poranyaga annyira sűrű, hogy még a NICMOS sem képes teljesen "átlátn"” rajt. A két megfigyelés mindenesetre remek példa arra, hogy egy-egy objektumról akkor szerezhetjük meg a legtöbb információt, ha minél több színképtartományban vizsgáljuk.

Galaktikus tömegkatasztrófa

Ez a nem mindennapi felvétel az ACS és a NICMOS együttműködésének eredménye. A képen nem kevesebb, mint négy galaxis összeütközését figyelhetjük meg, a Földtől kb. 1 milliárd fényévnyi távolságban.

A galaktikus tömegkatasztrófa következtében őrült ütemben születnek az új csillagok, a por- és gázfelhők összetorlódása miatt. E régióban évente kb. 200 Naphoz hasonló csillag alakul ki. Az ütközés központi területe körüli kékes burok az új csillagok heves ultraibolya sugárzásának köszönheti színét. Valószínű, hogy az ilyen ütközések és összeolvadások során alakultak ki a nagy tömegű elliptikus galaxisok.

Ajánlat:

Hubble's Infrared Camera is Back in Business - New Images Released
További angol nyelvű információk, a teljes méretű képek és animációk az Űrtávcső Tudományos Intézet honlapján.

Korábban az [origo]-ban:

Megrázóan új látvány az Univerzumról
2002.05.06. Miközben a nagy földi távcsövek jogosan ünnepelik pazar teljesítményüket, a felújított Hubble-űrtávcső drámai módon demonstrálta, "ki" az optikai teleszkópok koronázatlan királya. A Hubble új optikai kamerájának első képei.

A Hubble-űrtávcső negyedik szervizelésének feladatai és a korábbi javítások bemutatása

kép:
20020121hst4jav3