Az akcióhősök nanoöltönyben vívják az atomcsatát

Vágólapra másolva!
Ez a jövő: a XXI. század legígéretesebb tudományterületei - funkcionális genomika, robotika - mellett a kémia és a fizika határán elhelyezkedő, már itt-ott a gyakorlatban is értékesíthető nanokutatásokat tartják stratégiai fontosságúnak a tudománypolitikusok.
Vágólapra másolva!

A Bay Zoltán Anyagtudományi és Technológiai Intézet nanotechnológiai pályázatával 110 millió forintos támogatást nyert a Széchenyi terv anyagtudományi főirányában alkalmazott kutatásokra. Az intézet igazgatóját, Kálmán Erikát nemzetközi rangú kutatásaiért akadémiai díjjal is kitüntették a tudós társaság májusi közgyűlésén.

A rajzfilmek gombnyomásra akcióhőssé váló figurái hamarosan életre kelhetnek. Legalábbis ezt remélik az amerikai kutatók. Elképzeléseik szerint a ruhák anyagába nanocsöveket szőnének bele. A milliméter néhány milliomodrészének megfelelő belső átmérőjű csövecskéket ferromágneses - mágnessel rendezhető - folyadékkal töltenék meg.

Ez olyan "önszerveződő" molekulákból áll, amelyek külső mágneses tér hatására sűrű, gélszerű folyadékká rendeződnek, és keményítik a nanocsöveket. Egy elektromágnes bekapcsolásával így a ruha tulajdonságai megváltoztathatók. A szilárddá váló nadrágszár vagy kabátujj például rögzíti a sebesült végtagot.

Egy további alkalmazás lehetővé teszi, hogy a műanyagokra olyan molekuláris réteget vigyenek fel, amely a ráeső fényt eltéríti, így az nem verődik vissza. A katona kontúrjai eltűnnek, mint ahogy ez H. G. Wells fantázia szülte láthatatlan embere esetében történt. Az új technológia lehetővé teszi a katonai felszerelés súlyának csökkentését is.

Az amerikai elképzelések ma már nem tartoznak a mesék birodalmába. Nanométeres tartományon az 50 nm-nél (lásd színes ábránkat) kisebb mérettartományt értjük. A közepes méretű szerves molekulák mérete néhány nanométer, azaz a milliméter milliomodrészének néhányszorosa. Jó esetben az elegendő számú molekulák addig izegnek-mozognak, míg végül egymással párhuzamosan elhelyezkedve stabil réteget alkotnak. Kialakul egy önszerveződött monomolekuláris réteg.

Ha a felület például fém volt, akkor ez a néhány nanométeres réteg megvédi a fém felületét a korróziótól. Az üreges, néhány nanométer belső átmérőjű csöveket sóolvadékok elektrolízisével állítják elő. Készíthető belőlük vezeték, űrlift-tartókötél vagy más szilárd, erős anyag.

Kálmán professzor asszony felvételein egy kísérleti technológiával - alagút mikroszkóppal - láthatóvá válnak például réz egykristály felület szabályos atomjai.