Újabb inka metropolisz felfedezése

Vágólapra másolva!
Pár hónappal a National Geographic szenzációs bejelentése után még nagyobb, még jobb állapotban megmaradt inka várost találtak a perui őserdőben. A mély kanyonok által védett település 500 éve őrzi titkait.
Vágólapra másolva!

A Gary Ziegler (balra) és Hugh Thomson vezette, a Royal Geographic Society által szervezett expedíció 2003-ban nagyobb létszámmal szeretne visszatérni a romokhoz, hogy megkezdjék a rendszeres feltárást

részletesen beszámoltunk

Egy amerikai-brit kutatócsoport június 6-án jelentette be még szenzációsabb felfedezését: egy újabb inka városra bukkantak, az előző romokhoz hasonlóan szintén a zord Vilcabamba-régióban, mindössze 50 kilométerre a Machu Picchutól, Peru jelenlegi leghíresebb és leglátogatottabb régészeti emlékétől (Corihuayrachina ettől 40 km-re fekszik).

A Cota Coca névre keresztelt egykori település kiépített része kétszer nagyobb Corihuayrachina városánál, építményei pedig még jobb állapotban maradtak meg. Az egykori főteret mintegy harminc kőház övezi, köztük egy nagy, több mint 20 méter hosszú tanácsteremmel. A főtéren kívül számos lakóház és falmaradvány látható, amelyeknek még csak kis részét sikerült megtisztítani a növényzettől.

Hugh Thomson a Cota Coca kanyon felett a perui Vilcabamba-régióban. Fotó: Hugh Thomson (a szerző engedélyével)



Mint korábbi cikkünkben is olvashatták, még napjainkban sem megnyugtatóan tisztázott a nagy kérdés: hol lehetett az inkák utolsó fővárosa? Feltehetően itt, a "Vilcabamba elveszett városa"-ként emlegetett településen halmozták fel utolsó nagy arany- és ezüstkészleteiket, amelyet aztán - az El Dorado esetéhez hasonlóan - évszázadokig kerestek a hódítók és a kincsvadászok.

Cota Coca város legnagyobb épülete, a tanácsterem ("kallanka") romjai. Fotó: Hugh Thomson (a szerző engedélyével)

Természetesen az új felfedezés, Cota Coca is szóba jöhet, mint az egykori utolsó főváros. John Hemming, a Royal Geographic Society korábbi igazgatója figyelemre méltónak tartja a "kallanka" néven ismert tanácsterem maradványait. Az ilyen jellegű házak ugyanis az inkák hagyományos adminisztratív épületeinek számítottak. Nem lehetetlen tehát, hogy innen kormányozták a birodalom maradványait a legutolsó években.

Ajánlat:

Cota Coca Reconnaissance Project
A felfedezők angol nyelvű beszámolója, további részletekkel.

Hugh Thomson honlapja
Az íróként és filmrendezőként is ismert Thomson igazi régivágású kalandor.

Korábban az [origo]-ban:

Új Machu Picchu: hatalmas inka város felfedezése
2002.03.19. Perui és brit kutatók megtalálták az inkák egyik elveszett városát az Andokban. Az ősi település a spanyol konkvisztádorok elleni harc egyik utolsó bástyája lehetett.

Inka múmiákat találtak Peruban
2002.04.18. Múmiák ezreit tárták fel a perui Lima melletti ősi temetőben. A múmiák legtöbbje az ötszáz évvel ezelőtti inka birodalomból származik.