2002-ben erős hurrikánaktivitás várható

Vágólapra másolva!
Hosszú ideje próbálják előre jelezni a pusztító hurrikánok felbukkanását, hiszen kialakulásuk és pontos útvonaluk ismeretében megelőzhetők lennének az általuk okozott katasztrófák. A közelmúltban az amerikai hurrikánkutató központ szakemberei közzétették 2002-re vonatkozó számításaikat.
Vágólapra másolva!

William Gray, a Colorado Állami Egyetem kutatócsoportját vezető professzor állítása szerint idén az Atlanti-óceán térségében átlagon felüli hurrikántevékenység várható. A sokéves tapasztalat alapján ezek a pusztító trópusi viharok szezonális aktivitást mutatnak: hivatalosan a június 1. és november 30. közötti időszakot tekintik a "hurrikán-időszaknak".

A trópusi éghajlati övezet óceáni területei felett időszakosan kialakuló, majd nyugat felé haladó forgószelek sorsa sokféle lehet. Ha szélsebességük nagyobb, mint 60 km/h, trópusi viharnak, ha pedig eléri a 120 km/h-s értéket, az amerikai kontinensen hurrikánnak, Ázsiában pedig tájfunnak nevezik azokat.

A professzor szerint az idén kialakuló hét nagyobb trópusi forgószél közül három különösen erőteljes lesz, ezekben a szélsebesség túllépheti a 170 km/h-s értéket is. Ezeken felül öt további vihar is várható, amelyek alig maradnak el a hurrikán-kategória határától.

A hurrikánokat rendszerint keresztnevekkel jelölik, segítve az eligazodást közöttük. A barátságos nevű Andrew-hurrikán például tíz éve, 1992. augusztus 24-én tombolta ki magát Florida területén, mintegy 25 milliárd dolláros kárt okozva az ott élőknek.

Gray állításai szerint idén 75 % annak a valószínűsége, hogy egy vagy több forgószél eléri majd az Egyesült Államok partvidékét, szemben az elmúlt évszázad átlagosan 52 % körüli értékével. Természetesen fontosak a területi különbségek: a múlt tapasztalatai szerint kisebb esélye van például egy a Mexikói-öböl partjain végighaladó hurrikánnak, mint egy Florida térségében kialakulónak.

A növekvő hurrikán-ktivitás magyarázata az El Nino jelenséggel állhat összefüggésben. A tapasztalatok szerint ugyanis a Csendes-óceán keleti parti víztömegének felmelegedése által előidézett El Nino - ma még nem pontosan ismert módon - visszafogja a hurrikánok kialakulását az Atlanti-óceán térségében. Ám idén ez a felmelegedés a korábbinál kisebb mértékű, így kevésbé akadályozza a trópusi viharok létrejöttét.

A statisztikák szerint az utóbbi hét évben növekedett a hurrikánok gyakorisága az Atlanti-óceán térségében, amelyet Gray egy több évtizedes, hurrikánokban gazdagabb időszak kezdeteként értékel. Ám azt is megjegyzi, hogy az utóbbi két és fél év során 19 egymást követő atlanti hurrikán maradt az óceán felett, s nem érte el az amerikai partokat - amire korábban nem volt példa.

Ajánlat:

Az amerikai hurrikánkutató központ oldala

A trópusi cikonok természetrajza, egy meteorológus tollából

Korábban az [origo]-ban:

A 2001. év legsúlyosabb természeti katasztrófái
2001.12.18. Ebben az évben a világon rekordszámú katasztrófa történt, amelyek következtében több mint 35 ezren veszítették életüket, és több 10 millióan váltak hajléktalanná.