Kínában több nő öngyilkos, mint férfi

Vágólapra másolva!
Kínában 25 százalékkal több nő vet véget önkezével életének, mint férfi. Elsősorban a falusi nők körében gyakori az öngyilkosság - jelentette csütörtökön a China Daily nevű angol nyelvű pekingi lap.
Vágólapra másolva!

A lap egy pekingi orvoscsoport vizsgálatainak eredményét ismertette. Eszerint a kínai vidéki lányok és asszonyok háromszor olyan gyakorisággal lesznek öngyilkosok megoldhatatlannak tűnő problémáik miatt, mint férfitársaik. Ez a helyzet eltér a fejlett országokban általában tapasztalható tendenciától, amelyben a férfiak öngyilkosságainak száma általában háromszorosa a nőkének.

A pekingi Hujlungcsüan kórház, ahol 1995 óta gyűjtik az adatokat, nem ad magyarázatot a jelenségre, amelyet más statisztikák is igazoltak. Li Hszien-jün orvosnő szerint az öngyilkosság különösen elterjedt módszer a mezőgazdasági körzetekben, ahol az embereknek kevesebb lehetőségük van, hogy kifejezzésre juttassák elégedetlenségüket, vagy hogy bírósághoz forduljanak.

Az orvosnő javasolta, szigorítsák meg a gyomirtók és növényvédő-szerek forgalmazását, mert a falusi nők ezzekkel követik el a legtöbb öngyilkosságot, és szorgalmazta a lelki zavarok hatékonyabb kezelését.

Az 1,3 milliárd lakosú Kínában évente közel 2 millióan kísérelnek meg öngyilkosságot a hivatalos statisztikák szerint - ebből 300 ezer esetben sikeresen. Az öngyilkosság a 15-34 év közötti korosztályban máris a legfőbb halálok.