Vágólapra másolva!
Hosszabb életet élt Nagy-Britannia bármely uralkodójánál. Élete három évszázadra terjedt ki: Viktória királynő uralkodása idején, a XIX. század utolsó évében született, élete összefonódott a XX. század egész történelmével, s a XXI. század küszöbén ünnepelte 100. születésnapját a szombaton elhunyt Erzsébet királyné, II. Erzsébet brit uralkodó édesanyja.
Vágólapra másolva!

Mi volt hosszú életének titka? "Szeretem az életet... Mások vidámsága mozgat. Egész egyszerűen az emberek tartanak fenn" - válaszolta meg maga egykoron a kérdést. Egyszerű közvetlensége, életereje, bája mindenkit meghódított, egyaránt szót értett gyermekkel, időssel, elesettel, közméltósággal.

Haláláig háromszáz brit intézménynek, jótékonysági szervezetnek volt a patrónusa, nem véletlen azonban, hogy idős korára leginkább a háborús veteránok "őrangyalának" tartották.

A hadsereg iránti tiszteletet korán megtanulta, fiatal lányként élte át az első világháború, királynéként a második világháború borzalmait. Az első világháború idején apja birtokán, a Glamis-kastélyban berendezett kórházban ápolónőként segítette a betegek ellátását. A második világháborúban férje, VI. György uralkodó oldalán Londonban vészelte át a brit főváros német bombázását, és rendszeresen felkereste a lebombázott városrészek lakóit. "A gyerekek nem mennek nélkülem. Én nem megyek a király nélkül. És a király soha nem megy el" - közölte, amikor a kormány a királyi család kitelepítése mellett döntött.

Páratlan kötelességérzete mély vallásosságából eredt. Isten küldetésének tartotta, hogy közemberként a királyi család szolgálatába szegődhetett, amikor többszörös lánykérés után 1923-ban feleségül ment az őt kitartóan ostromló Albert yorki herceghez, V. György uralkodó másodszülött fiához. "Kötelességem volt feleségül menni Bertie-hez, csak utána szerettem bele" - mondta jóval később egyik bizalmasának. A Windsor-ház első hercegnője volt, aki kivette a részét gyermekei, Erzsébet és Margit hercegnők mindennapos gondozásából, neveléséből. Népes skót családja életéből tudta, mennyire fontos az anyai gondoskodás a gyerek életében.

Nem készült királynénak, 1936-ban a trónválság idején azonban alázattal vállalta férje oldalán a trónra lépést, amikor a néhai V. György utódja, VIII. Edward lemondott. Nem volt képes megbocsátani Edwardnak, hogy a monarchia érdekeit feláldozta, hogy feleségül vehesse szerelmét. Sógornője, Wallis Simpson iránti mély ellenérzése hitéből fakadt, nem tudta elfogadni, hogy egy kétszeresen elvált asszony foglalja el az általa szentnek tartott angol trónt.

Történészek szerint ezért pártolta VIII. Edward lemondását, és bár tartott attól, hogy a nyilvánosságot kerülő, beszédhibás férjét megviselik az államügyek, hitte, hogy trónra lépésével erkölcsileg megtisztul a monarchia. A történészek szerint neki köszönhető, hogy a visszahúzódó, dadogó VI. György Anglia egyik legmegbecsültebb uralkodójává vált.

Élet alkonyára vonakodva bár, de elfogadta a válás törvényességét, erkölcsileg azonban soha nem értett egyet vele. Ezt tükrözte a Windsor-házat az elmúlt évtizedben sújtó magánéleti válságok idején tanúsított magatartása is. Bár tudatában volt Károly walesi herceg és Camilla Parker-Bowles viszonyának, sőt a trónörökös Diana hercegnővel való házassága idején állítólag saját birtokát adta titkos találkahelyül a szerelmeseknek, a legkedvesebb unokája kínos válása, majd Diana hercegnő tragikus halála után ő maga volt az, aki a legádázabbul ellenezte Károly herceg esetleges újranősülését. Gyermekszeretete ugyan közismert, de talán életének e fájdalmas tévedése vezetett oda, hogy szilárd támaszként állt dédunokái, különösen Vilmos és Harry hercegek mögött.

VI. György korai halálakor az önként vállalt évekig tartó gyászidőszak után a háttérből támogatta leánya, II. Erzsébet uralkodását. Leginkább a volt brit gyarmatbirodalomból formálódó Nemzetközösség ügyét pártfogolta. Történészek szerint páratlan hatással volt a modern brit monarchiára, ő volt II. Erzsébet uralkodó nem hivatalos, de legnagyobb tapasztalattal bíró tanácsadója. Köztudott volt, hogy a brit uralkodó bárhol is legyen, minden napját azzal kezdte, hogy telefonon vagy személyesen beszélt édesanyjával. Bármennyire is magánjellegű volt beszélgetésük, az anyakirályné bölcsessége, élettapasztalata átsugárzott azokon.

Mivel a hagyományok szerint a királyi család tagjai politikai kérdésekben nem foglalnak állást a nyilvánosság előtt, és Erzsébet királyné egész életében csak egyszer, eljegyzésekor adott interjút, nézetei csak közvetve ismertek. Származása, neveltetése okán a hagyományos értékeket képviselte. Úgy vélte, Nagy-Britannia számára "a legjobb politikai rendszer egy jó tory kormány egy erős munkáspárti ellenzékkel". Mint bizalmasainak felfedte, elsietettnek tartotta a brit gyarmatbirodalom feloszlatását, nem pártolta az ország csatlakozását az Európai Közösséghez.

A kötelezettségek mellett nő létére páratlan hobbiknak hódolt, maga sem tudta megmondani, hogy a lóversenyzés vagy a horgászat a kedvence. Halálával a terepfutás legfontosabb "őrangyalát" veszítette el, lovai 442 versenyt nyertek 53 év alatt.

Szerette a fényűzést. Évi 643 ezer fontos jövedelme ellenére bizony néha pénzzavarba került. Ennek ellenére több mint 20 millió fontos vagyont hagyott dédunokáira. Margit hercegnő és András yorki herceg gyermekei egyenlő arányban 1,5-1,5 millió fontot örökölnek tőle, Vilmos és Harry hercegek 13 milliót fontot. Arról is gondoskodott, hogy a java rész Harrynek jusson, hiszen Vilmos a walesi herceg örökébe lépve évente tetemes bevételre tesz szert.