Árvíz a Marson

Vágólapra másolva!
A Mars-felszín kutatói árvíz nyomait fedezték fel a vörös bolygón.
Vágólapra másolva!

Mars-kutatók bejelentették, hogy alföldnyi területet öntött el az árvíz a vörös bolygó felszínén. A természeti katasztrófa röpke tízmillió évvel ezelőtt történt.

A bolygó felszínéről készített felvételeken a University of Arizona kutatói olyan jeleket fedeztek fel, amelyekben egyértelműen egy árvíz nyomai ismerhetők fel. Eredményeikről a Geophysical Research Letters hasábjain számolnak be.

A marsi egyenlítőtől nem sokkal északra elhelyezkedő Cerberus síkságról készített új felvételek olyan tájat mutatnak, amely Föld árvíz sújtotta területeinek jellegzetességeit viseli magán.

A víz pusztító és építő munkájának jelei világosan felismerhetők a felvételeken, egy meteorbecsapódás által kialakított kráter körül például világosan felismerhetők az erózió és az üledékképződés folyamatai.

A vízfolyam által a felszínbe vájt meder azonban nem hasonlít sem a földi folyók ágyára, sem a Mars felszínén eddig megfigyelt vízmosásokra. A jelek szerint a víz pusztító lendülettel terjedt, hasonló nyomatékot fejtve ki, mint a forró lávafolyam.

A kutatók szerint éppenséggel egy vulkánkitörés olvaszthatott meg egy felszín alatti jégtömeget, aminek következtében a geológiai aktivitás kialakította repedéseken 600 köbkilométernyi víz áradt tört fel a mélyből. Becslések szerint ez a mennyiség az észak-amerikai Erie-tó összes vize 120 százalékának felel meg.

A víz kérdése mindig is a Mars-kutatás középpontjában állt. A vízkitörés egyik lehetséges magyarázata a földi gejzírekhez hasonló geotermikus források jelenléte.

Ez a lehetőség azért érdekes, mert hasonló alakulatok hő és víz meglétét tételezi fel azon a bolygón, amelyen a felszín átlaghőmérséklete folyamatosan a fagypont alatt van. Valószínű, hogy a felső rétegeken több kilométeres mélységben a fagy uralkodik.

Devon Burr, a University of Arizona kutatója a Valles csatornarendszer tanulmányozása közben fedezte fel a természeti erők játékának nyomait. A kutatónő elmondta: "A Földön mintegy tízmillió évente fordul elő hasonló, vulkáni eredetű árvíz. Az utolsóra éppenséggel mintegy tízmillió évvel ezelőtt került sor.

Nem hiszem, hogy ez lett volna az utolsó eset bolygónk történetében. A Marssal valószínűleg hasonló a helyzet: geológiai értelemben még mindig aktív."

Az elmúlt évben a University of Arizona kutatócsoportja a Naprendszer legnagyobb ismert árvíz által kialakított csatornáját azonosította a bolygón.

Korábban:

Vízkészletek érzékelése a Marson