Különleges szamarat szült egy ló Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Ausztrál tudósok új eljárással gazdagították a veszélyeztetett állatfajok megmentésének lehetőségeit. Felügyeletük alatt egy ló szamárnak adott életet.
Vágólapra másolva!

A szamárcsikó egy rendkívül ritka, a kihalás szélén álló szamárfajtához tartozik, amelyből mindössze kétszáz példány él a földön. A különleges fajta nevét származási helye, a franciaországi Poitou után kapta.

A szamárembrió mesterséges megtermékenyítéssel fogant, majd az ausztráliai Monash Egyetem kutatói egy ló méhébe ültették, miután kétségessé vált, hogy a súlyos lábsérülést szenvedett mama képes lesz-e kihordani kicsinyét.

Hosszú fülek

"A tét az volt, képesek leszünk-e elhitetni a kanca szervezetével, hogy saját magzatáról van szó" - nyilatkozta a terhesség ideje alatt a kancáról gondoskodó Angus McKinnon, aki civilben a Monash Egyetem Szaporodási és Fejlődési Intézetének kutatója.

A terhesség és a szülés zökkenőmenetesen zajlott le, és a világra jött kis jószág a harmadik Poitou a földrészen. "Lenyűgöző! A fülei olyan hosszúak, mint a feje" - mondta Dr McKinnon új gondozottjáról

Genetikai párosítás

Az Equus nem négy alnemébe tartoznak a valódi lovak (Equus), a szamarak (Asinus), a félszamarak (Hemionus) és a zebrák (Hippotigris). Elméletileg képesek egymással szaporodni, de a "rokonok" beültetett embrióit a nőstények szervezete nem könnyen fogadja be.

Az Equine Fertility Unit, a lovak szaporodásával foglalkozó állatorvosok támogatására létrehozott brit szervezet szerint elsősorban a kancák immunrendszere az oka annak, hogy a szamárembrió-beültetések mintegy 70 százaléka vetéléssel végződik.

A szervezet munkatársa, Twink Allen professzor dolgozta ki először a Monashban is alkalmazott eljárást.

"Bármely emlősre, így az emberre is igaz, hogy az anya csak akkor érzékeli a terhességet, ha a magzat megfelelő jelet küld a szervezetének. Ellenkező esetben újabb havi ciklus kezdődik el. A jel hatására az anya immunrendszere 'átkapcsol', és ettől kezdve a szervezet nem utasítja el idegen embriót.

Wombat

A professzor elismerését fejezte ki az ausztrál kutatók munkája iránt. "Először került sor arra, hogy ezt a technikát egy veszélyeztetett állatfaj érdekében alkalmazzák."

Az egyetem állatfajmegőrző programja keretében a kutatók egy génbankot is létrehoztak, és számos olyan állatfajjal dolgoztak már, mint az ausztráliai wombat, és öt különféle wallaby-faj, vagy az ismertebb állatok közül a fekete orrszarvú, a vörös panda és az orangután.