A felnőtt lakosság kétharmada ismeri az élelmiszerek génkezelésének fogalmát, és az eljárást inkább károsnak tartja, mint előnyösnek - többek között ezt állapította meg a GfK Piackutató Intézet az étkezési szokásokról készített.
A GfK vizsgálata szerint, az 50 évesek és idősebbek között többen vélekednek kritikusan a génkezelésről mint a fiatalabbak.
Iskolai végzettség szempontjából a képzettség növekedésével egyre kisebb arányban tartják hátrányosnak a génkezelést.
A kutatók megállapítása szerint az anyagi helyzetet tekintve az alacsonyabb jövedelmű háztartásokban élők véleménye negatívabb, mint a magasabb jövedelemmel rendelkezőké.
A Gfk ezer, reprezentatív módon kiválasztott személyt kérdezett meg arról, hogy milyen érzéseket kelt bennük, ha egy élelmiszer génkezelt.
A kérdésre 1-től 5-ig terjedő skálán lévő számmal lehetett válaszolni, az 1-es osztályzat a kifejezetten káros, az 5-ös a kifejezetten előnyös volt. A kapott válaszok átlaga 2,2 volt.
Figyelemre méltó, hogy a válaszadók 35 százaléka nem ismerte a génkezelés fogalmát.