Égbolt és távcső - vetélkedő középiskolásoknak

Vágólapra másolva!
Égbolt és távcső címmel országos versenyt hirdet középiskolás diákoknak a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat a TIT Uránia Csillagda és a Telescopium távcsőbolt szervezésében, a diákok a csillagászat és az űrkutatás témájában mérhetik össze tudásukat - jelentették be a rendezők szerdán Budapesten.
Vágólapra másolva!

Piroth Eszter, a TIT igazgatója elmondta: az ifjúság körében egyre nagyobb az érdeklődés a csillagászat és az űrkutatás iránt. Ismertetése szerint a vetélkedő első fordulójának kérdései november utolsó hetében jelennek meg a Telescopium honlapján (http://www.telescopium.hu). A döntő a jövő év április 12-én lesz az Uránia Csillagdában, Budapesten. A szellemi tornán három-három tagú csapatok indulhatnak. A csapatok tagjai mindegyikének valamelyik magyarországi középfokú tanintézet diákjának kell lennie.

Montvai László versenytitkár a Telescopium képviseletében elmondta: a versenyen kétféle díjazásban részesülnek a legjobbak. Egyfelől a nyertes csapatok tagjai személyes díjat kapnak, másrészt a benevező iskolákat kollektív elismerésben részesítik.

A feladatokra adandó helyes válaszok ugyancsak a Telescopium honlapján jelennek majd meg. A kérdésekre adandó válaszok helyességét a magyarországi csillagászat elismert szaktekintélyei bírálják el. A zsűri elnöke Szabados László csillagász.

Zombori Ottó csillagász, a TIT Uránia Csillagda igazgatója, a verseny szakmai vezetője már csak azért is nagy kihívásnak nevezte a vetélkedőt, mivel - mint mondta - a legrégibb tudomány, a csillagászat a legújabbal, az internettel kapcsolódik össze.