Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tíz éve helyezték örök nyugalomra Mindszenty Józsefet Magyarországon

Vágólapra másolva!
Tíz esztendeje hozták Magyarországra Mindszenty József bíboros, hercegprímás földi maradványait, az évforduló tiszteletére ünnepi megemlékezést tartanak október 30-án Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia épületében - tájékoztatta a Magyarországi Mindszenty Alapítvány az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Az eseményre készült meghívó szerint a megemlékezésen jelen lesz Mádl Ferenc köztársasági elnök.

Az ünnepségen beszédet mond Áder János, az Országgyűlés elnöke, Achille Silvestrini bíboros Rómából, Seregély István egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Szebik Imre evangélikus elnök-püspök és Habsburg Ottó, a Nemzetközi Páneurópa Unió elnöke.

Mindszenty József (eredeti nevén Pehm József) 1892-ben született Csehimindszenten. 1915-ben szentelték pappá, s XII. Piusz pápa 1944-ben nevezte ki Veszprém megyéspüspökévé.

Mindszenty vezetésével a katolikus püspöki kar hivatalosan és kemény hangnemben tiltakozott a zsidóüldöző intézkedések ellen. Később, a szovjet hadsereg kelet-magyarországi előrenyomulásakor a bíboros több egyházi vezetővel együtt memorandumot intézett a kormányhoz, hogy az ország többi részét ne engedjék csatatérré válni.

Emiatt 1944 novemberében a nyilasok letartóztatták. Mindszenty József csak 1945 húsvétján, a szovjet csapatok bevonulásakor szabadult ki fogságából.

XII. Piusz pápa 1945. szeptember 15-én Esztergom érsekévé, majd 1946 februárjában bíborossá nevezte ki. Mindszenty József a legélesebben az egyházi iskolák államosítása miatt került konfliktusba a hatalommal, de tiltakozott a hitoktatás fokozatos betiltása, a katolikus intézmények államosítása, illetve megszüntetése ellen is.

Az Államvédelmi Hatóság 1948. december 26-án tartóztatta le hűtlenség, a Népköztársaság megdöntésére irányuló szervezkedés, kémkedés és valutaüzérkedés vádjával. 1949 februárjában a népbíróság a bíborost minden vádpontban bűnösnek találta, és életfogytiglani fegyházra ítélte. Az ítéletet a másodfokú bíróság júliusban megerősítette.

1955 nyarán felszólították, hogy kérjen írásban amnesztiát. Mindszenty azonban igazságtételt és rehabilitációt akart. Az 1956-os forradalom napjaiban nyolc évnyi rabság után szabadították ki fogságából.

A szovjet csapatok budapesti támadása idején titkárával az Egyesült Államok nagykövetségére menekült és menedékjogot kért. A bíboros csaknem 15 évet töltött az amerikai nagykövetségen. A pápa követe és Nixon amerikai elnök kezdeményezésére 1971. szeptember 18-án a magyar hatóságok hozzájárulásával, szigorú titoktartás mellett, vatikáni diplomata-útlevéllel elhagyta az országot.

Rómába utazott, onnan pedig Bécsbe költözött. Egyházpolitikai megfontolásból a pápa 1973-ban üresnek nyilvánította az esztergomi érseki széket, Mindszenty Józsefet pedig nyugállományba helyezte.

A bíboros utóda 1974-től apostoli kormányzóként, 1976-tól pedig esztergomi érsekként Lékai László lett.

Mindszenty József 1975. május 6-án halt meg Bécsben. Mariazellben temették el, végakarata szerint Magyarország teljes felszabadulásáig csak ideiglenesen. A néhai bíborost 1990-ben rehabilitálták, és 1991. május 4-én helyezték végső nyugalomra az esztergomi bazilika altemplomában. Munkássága elismeréséül 1994-ben megkezdődött az egyházi eljárás boldoggá avatása érdekében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről