Afganisztán bombázása AIDS-katasztrófát okozhat

Vágólapra másolva!
A most zajló harci cselekmények elapaszthatják az ópium áramlását a világ egyik legnagyobb ellátója, Afganisztán területéről. Szakértők szerint ez a szomszédos Pakisztánban az intravénás heroin használatának robbanásszerű növekedéséhez vezethet, ami jelenleg a HIV-vírus terjedésének egyik leggyakoribb módja.
Vágólapra másolva!

A New York és Washington elleni szeptember 11-ei terrortámadás után először alaposan leesett a heroin ára a pakisztáni-afgán határon, az afganisztáni ópiumraktárak kiürítésének következtében. A bombázások vasárnapi megkezdése óta azonban a heroinforgalom lelassult.

Egy melbourne-i nemzetközi HIV-konferencia résztvevői arra figyelmeztetnek, hogy a heroin árának emelkedése arra sarkallhatja a pakisztáni drogfogyasztókat, hogy a belélegzéses módszer helyett áttérjenek a hatékonyabb és "gazdaságosabb" intravénás injekciókra. A határ mentén fekvő Quetta városban ennek első jelei már tapasztalhatók. Az intravénás droghasználat az AIDS-et okozó HIV-vírus terjedésének egyik fő oka.

A Pakisztánban dolgozó AIDS-kutató, Nadeem-ur-Rehman arra figyelmeztet, hogy bár Pakisztánban eddig viszonylag jó volt az AIDS-helyzet (a lakosságnak nem egészen 1%-a fertőzött), most minden együtt van a járvány elszabadulásához: a közös tűhasználat, a vér árusítása az egészségügyi hatóságok számára, továbbá a prostitúció és a megfelelő védekezés nélküli szex.

Rehman szerint Pakisztánban mintegy félmillió krónikus heroinfogyasztó lehet, s zömük (körülbelül 440 ezren) inhalálással veszik fel a drogot. Egyelőre nem lehet megjósolni, milyen mértékben térnek át a veszélyesebb módszerre. Egy pakisztáni AIDS-kitörésnek egész Ázsiát érintő következményei lehetnek - állapították meg a melbourne-i konferencia résztvevői. Az ázsiai-pacifikus térségben jelenleg 7 millió ember HIV-fertőzött vagy AIDS-beteg. Az ENSZ adati szerint ez az összes előfordulás 20%-ának felel meg.

Az Európába érkező heroin több mint 95%-a az Arany Félhold, a pakisztáni-iráni-afgán határon fekvő mákültetvények területéről származik.