AIDS-vakcina tíz éven belül

Vágólapra másolva!
A kutatók egyre optimistábbak a tekintetben, hogy hamarosan megszületik az első AIDS elleni védőoltás.
Vágólapra másolva!

Az ázsiai és a Pacifikus-térség HIV/AIDS helyzetét elemző hatodik nemzetközi konferencián mintegy 3000 kutató gyűlt össze, hogy megossza egymással legújabb eredményeit. Az összejövetelen elhangzott, hogy az AIDS-vakcinákkal folytatott eddigi legígéretesebb eredményeket a jövő hónap elején hozzák nyilvánosságra.

A HIV-fertőzés elleni védőoltások fejlesztése szinte az AIDS felfedezésével egyszerre, az 1980-as évek elején kezdődött meg. Jelenleg több mint 90 típussal folynak kísérletek. Számos változat igen hatékonynak bizonyult az állatkísérleteknél, néhány pedig már a klinikai próbák valamelyik fázisában van.

Jelenleg a legígéretesebb vakcina-jelölt a VaxGen Inc. nevű cég AIDSVAX nevű hatóanyaga, amellyel a klinikai próbák utolsó (harmadik) fázisa zajlik. Az eredményeket ugyancsak a jövő hónap elejére ígérik. Egy másik ígéretes szer az Aventis SA cég ALVAC nevű vakcinája, amit már a második klinikai fázisban tesztelnek, s 18 hónapon belül megkezdhetik a végső próbákat.

Az AIDS eddig 22 millió embert ölt meg világszerte, s további 36 millió HIV-vírussal fertőzött. A világjárványt csak egy hatékony - és minél olcsóbb - védőoltással lehetne megfékezni. A vakcina ára és alkalmazásának egyszerűsége igen fontos szempontok, mivel a fertőzöttek zöme a periféria országaiban él. A fejlesztés alatt álló vakcinák ára nem egészen egy dollártól (DNS-alapú vakcinák) több mint 100 dollárig terjedhet. Egyelőre nem lehet megmondani, melyik lesz a "befutó", mint ahogyan abban sem lehetnek biztosak a kutatók, hogy az első verzió tökéletesen működik majd.

A kutatók szerint legkorábban 4-5, kevésbé optimista vélemények alapján pedig 6-10 év múlva kerülhet forgalomba az első HIV/AIDS elleni vakcina.