Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Csecsemők combcsontjait használták nukleáris tesztekre

Vágólapra másolva!
Halott csecsemők ezreinek csontjait használták fel Nagy-Britanniában nukleáris fegyverek hatásainak tesztelésére, szüleik tudta nélkül.
Vágólapra másolva!

A Brit Atomenergia Hatóság vasárnapi bejelentése szerint az 1954 és 1970 közötti időszakban 3400 gyermek combcsontjait használták fel a kísérletekhez. Júniusban egy skóciai kórház már belekeveredett az ügybe, de mostanra kiderült, hogy a csontokat az egész ország területéről gyűjtötték. A hatóság egyik munkatársa a BBC-nek elmondta, hogy a csontokat boncolás után több kórház is szállította.

A kutatók azt próbálták kideríteni, hogy a kísérleti nukleáris robbantásoknak milyen globális hatása van az emberek egészségére. A csontokat elégették, majd megmérték a stroncium-90 radioaktív izotóp arányát. Az eredményekből kiderült, hogy a vizsgálatok kezdete és 1964 között az izotóp szintje igen gyorsan emelkedett.

A bejelentés azonnali és mérhetetlen felháborodást váltott ki országszerte. Nagy-Britannia közvéleménye az utóbbi időszakban különösen érzékenyen reagál az emberi szervek felhasználásával kapcsolatos témákra. Egy brit kórházban mintegy 800 csecsemőből távolítottak el szerveket szüleik engedélye nélkül.

Korábban az [origo]-ban

Halott csecsemők szerveit távolították el szülői engedély nélkül Ausztriában

Kivették a halott gyerekek szerveit egy angliai kórházban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről