Csecsemők űrruhában

Vágólapra másolva!
Az űrkutatás újabb eredménye kerül hétköznapi felhasználásra, ezúttal a csecsemőhalálozás megelőzésére.
Vágólapra másolva!

Egy belga cég olyan pizsamát fejlesztett ki, amelynek alkalmazása a csecsemő- és kisgyerekkorban bekövetkező halálesetek kockázatát csökkenti, illetve elősegítheti az ehhez vezető okok tisztázását.

A pizsamában alkalmazott technológia az űrkutatás eredményein alapul: azokon a ruhákon, amelyeket az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósai viselnek az életfunkciók ellenőrzésére és mérésére.

Az "űrpizsamák" öt érzékelőt tartalmaznak, amelyekkel a csecsemők légzését és szívműködését folyamatosan figyelni lehet. Rendellenesség esetén a műszer figyelmeztető hangot ad. A mérések eredményei rögzíthetők, s később számítógépeken kiértékelhetők.

A Mamagoose névre keresztelt nem mindennapi ruhák a cég tervei szerint 18 hónapon belül piacra kerülnek. Jelenleg az utolsó simításokat végzik a prototípuson.

A Mamagoose három méretben kerül forgalomba. A két részből álló ruhácska külső része tartalmazza a szenzorokat, s ez csak kézzel lesz mosható. A pizsamában nincsenek allergén anyagok, s szerkezetének kialakítása biztosítja, hogy az érzékelők az izgő-mozgó gyerekeken is a helyükön maradjanak.

Mamagoose - részletes információk angol nyelven (pdf)