Biológiai csodafegyver: a békaméreg

Vágólapra másolva!
Ír kutatók eredményei szerint a békák mérge nagyszerűen használható egy sor betegség, például a keringési zavarok és a rák ellen.
Vágólapra másolva!

A Chris Shaw vezette kutatócsoport (Ulsteri Egyetem) esőerdei békafajok ragadozók ellen termelt mérgének fehérjéit elemezve felfedezte, hogy

- drámai módon, akár 50%-kal is csökkentik a magas vérnyomást;
- megakadályozzák a vérrögök képződését, ezáltal hatékonyak gyógyszerek alapanyagát képezhetik a mélyvénás trombózis és a szívbetegségek megelőzéséhez;
- olyan körülmények között is hatnak, ahol a hagyományos antibiotikumok már nem;
- hatékonyak lehetnek a rákos daganatok és a leukémiás betegségek ellen, s védik a csontvelőt a kemoterápiás kezelés alatt.
- a növényeket ellenállókká teszik a rovarok támadásával szemben.

Az egyetem kutatói már több éve vizsgálják a világ minden tájáról származó esőerdei békafajok méreganyagát. A felfedezések közül különösen ígéretes az új antibiotikumok előállításának lehetősége, mivel egyre ellenállóbb baktériumtörzsek terjednek. A békák fehérjéi újfajta módon hatnak: beágyazzák magukat a baktériumok sejthártyájába, s szétrepesztik a sejtet. E módszer ellen a kutatók szerint nem lehet rezisztenciát kifejleszteni.

Egy észak-amerikai faj mérgében talált molekulák hasonlóak azokhoz az emberi hírvivő-molekulákhoz, amelyekről tudjuk, hogy szerepet játszanak a tumorok növekedésének szabályozásában.

Frog Venom Could Prove Vital In War Against Disease
Angol nyelvű beszámoló az UniSci honlapján.