Az első óceánt átívelő műtét

Vágólapra másolva!
New Yorkban dolgozó amerikai sebészek sikeresen eltávolították egy hölgy epehólyagját. A páciens eközben Franciaországban feküdt.
Vágólapra másolva!

A sebészek New Yorkban...

Ez volt az első "transzatlanti műtét", amelyet emberen hajtottak végre. A beavatkozásra mindössze két hónapot kellett várni azután, hogy hat állatkísérlettel bizonyították megbízhatóságát (ezekben sertéseket operáltak). Az operáció során komplikációk nem léptek fel.

A műtőben felvett videojelek nagy sebességű optikai kábeleken jutottak át az óceán túlsó partjára, ahol az amerikai sebészek egy számítógépes felületen utasították a beavatkozást végző, 7000 kilométerre lévő robotot.

"Bámulatos lehetett látni, amint a műtőben hirtelen működésbe jöttek a sebészeti eszközök, anélkül, hogy az ott tartózkodó orvosok egyike is hozzájuk ért volna" - mondta Jacques Marescaux, a Louis Pasteur Egyetem munkatársa. Marescaux egy negyvenfős csapattal - sebészekkel, altatóorvosokkal, robot- és telekommunikáció szakemberekkel - végezte el a "teleműtétet".

...a páciens Franciaországban

Az eljárás rövid távú gyakorlati jelentősége az lehet, hogy egy-egy műtét során lehetőség nyílik a fizikailag egyébként távol tartózkodó specialisták aktív részvételére. Jelenleg ilyen helyzetekben csak tanácsokat lehet kérni tőlük. A távolabbi jövőben elképzelhető elzárt vagy megközelíthetetlen helyen lévő sérültek - például katonák - ilyen módon történő operációja.

A szakemberek már korábban felvetették az ilyen nagy távolságú operáció lehetőségét, de eddig a kommunikációs kapcsolatok ehhez nem voltak elég gyorsak és megbízhatóak. Az információ véges terjedési sebessége (maximum fénysebességgel) behatárolja a hosszú távú alkalmazási lehetőségeket is, mivel egy-egy kritikus helyzetben akár egy másodperces késés is katasztrófát okozhat. Az időbeli késés jelenleg 200 milliszekundum volt, ami bőven a becsült biztonsági határon (330 milliszekundum) belül van.

Ajánlat:

WEBSURG
A műtéttel kapcsolatos részletes információk, további képek, videók kíséretében.