Nem felelnek meg az előírásoknak a gyógynövények

Vágólapra másolva!
A gyógynövények, fűszerek, teák fogyasztóvédelmi vizsgálata során a kimutatták, hogy 40 mintából 30 valamilyen szempontból nem felelt meg az előírásoknak.
Vágólapra másolva!

Az ellenőrzés során 14 gyógynövény, 16 fűszer, 10 tea fogyasztóvédelmi vizsgálatát végezték el Pest megye illetve a főváros kis- és nagykereskedelmi egységeiben vett minta alapján.

A legtöbb hiányosságot a jelölés ellenőrzése során találták a fogyasztóvédők. A gyártók egy része nem a termék kategóriájának megfelelő jelölést alkalmazta, például teát gyógynövényre utaló jelöléssel látott el. Az egyik gyógynövénynél nem tüntették fel a besugárzottság tényét, amelyet a laboratóriumi vizsgálat végül is kimutatott.

Magas volt a kifogásolási arány a mikrobiológiai jellemzők vizsgálatakor is. A gyógynövények 7 százaléka, a fűszerek 31 százaléka, a teák 50 százaléka nem felelt meg a mikrobiológiai követelményeknek. Például öt fűszermintánál szalmonella jelenlétét mutatták ki.

A fogyasztóvédők szerint a gyártóknak az előállítás és csomagolás során fokozott figyelmet kell fordítaniuk a higiéniai, közegészségügyi előírások betartására.

A fogyasztóvédelmi hatóság elengedhetetlennek tartja a gyógynövények, fűszerek, teák pontos meghatározását, a termékekkel szembeni követelményrendszerek egyértelművé tételét.